Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel siap menyerang tapak nuklear Iran – media UK

(SeaPRwire) –   Angkatan Tentera Udara Israel dilaporkan sedang berlatih untuk menyerang “tapak-tapak sensitif”

Jika Tehran membalas serangan ke atas kedutaan Damascus dengan mengebom Israel, Jerusalem Barat akan melancarkan serangan terhadap program nuklear Iran, sebuah portal bahasa Arab berpangkalan di London telah melaporkan dengan mengutip seorang pegawai keselamatan Barat yang tidak dikenali.

Dua orang jeneral Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC) dan beberapa pegawai lain telah terbunuh dalam serangan ke atas konsulat Iran di Damascus minggu lepas. Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah bahawa Israel akan “menerima tamparan di muka” sebagai balasan.

Menurut Elaph News, portal berita dalam talian bahasa Arab yang beroperasi dari UK, Israel telah melatih juruterbang untuk menyerang ke atas “tapak-tapak sensitif” di Iran, yang mungkin merupakan tapak-tapak yang terlibat dalam program nuklear Tehran.

Laporan Elaph telah diambil oleh akhbar tabloid Sun, yang senarai sasaran Israel yang mungkin, daripada reaktor air berat Arak dan stesen kuasa nuklear Bushehr ke lombong uranium Gachin dan kemudahan pengayaan uranium Natanz. Sun menyatakan bahawa serangan Israel ke atas mana-mana daripadanya akan menandakan “eskalasi tanpa sebelumnya” dalam konflik Timur Tengah.

AS akan kekal memberi sokongan kepada Israel dan akan memberikan semua sokongan, senjata dan peralatan yang diperlukan untuk misi ini, sumber itu memberitahu Elaph. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah memberi jaminan kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa Washington akan berdiri bersama Jerusalem Barat “dalam semua keadaan,” tambah sumber itu.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) telah membatalkan semua cuti dan mula menipu isyarat GPS, dalam persiapan untuk membalas serangan Iran yang mungkin. Beberapa media Amerika Syarikat, dengan mengutip sumber-sumber perisikan Amerika, melaporkan bahawa Tehran bercadang untuk menggunakan peluru berpandu balistik dan drone kamikaze untuk menyerang infrastruktur Israel – sebaik sahaja berakhirnya bulan suci Islam Ramadan.

“Pastikan, yakinlah bahawa balasan Iran ke atas serangan ke atas konsulat di Damascus pasti akan datang terhadap Israel,” kata ketua Hezbollah Hassan Nasrallah dalam ucapan Jumaat lepas.

CNN pula, dengan mengutip mata-mata Amerika yang tidak dikenali, mengatakan Iran “tidak mungkin” menyerang secara terus kerana takut kepada balasan AS dan Israel, dan akan bergantung kepada pelbagai kumpulan proksi di rantau ini sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.