Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mensasarkan konvoi bantuan ‘kereta demi kereta’ – pengasas badan amal

(SeaPRwire) –   Jose Andres menolak dakwaan IDF bahawa serangan maut ke atas pekerja bantuan World Central Kitchen adalah ‘kesilapan’

Serangan Israel yang membunuh tujuh pekerja bantuan dari kumpulan amal World Central Kitchen (WCK) di Gaza bukanlah kesilapan, kerana konvoi itu disasarkan “sistematik, kereta demi kereta,” kata pengasas dan chef terkenal Jose Andres kepada Reuters pada Rabu.

Tiga orang British, seorang warganegara Poland, seorang Australia, seorang Palestin dan seorang warganegara ganda Amerika Syarikat-Kanada terbunuh dalam insiden itu, yang telah memicu kecaman antarabangsa.

Tentera Israel, IDF, mengetahui pergerakan konvoi bantuan WCK kerana telah berkomunikasi jelas antara WCK dan IDF, kata Andres.

“Ini bukanlah situasi di mana ‘oops’ kami meletakkan bom di tempat salah,” kata chef itu kepada Reuters.

Konvoi itu terdiri daripada tiga buah kereta, termasuk dua buah kenderaan berperisai, yang jelas memaparkan logo WCK. Ketiga-tiga kereta itu terkena serangan.

Menurut chef itu, selepas IDF menyerang kereta berperisai pertama, pasukan itu berjaya melarikan diri dan berpindah ke kereta berperisai kedua. Kereta kedua kemudiannya diserang, memaksa sukarelawan berpindah ke kereta ketiga.

Pekerja bantuan cuba berkomunikasi untuk menjelaskan siapa mereka, Reuters memetik Andres, tetapi kereta ketiga kemudiannya diserang, “dan kami melihat akibat daripadanya,” beliau menyimpulkan.

Kisah Andres mengenai peristiwa itu menggemakan laporan Selasa dalam akhbar Haaretz yang menyatakan bahawa IDF membedil konvoi tiga kali secara sengaja, kerana mengesyaki terdapat operatif Hamas di kalangan pekerja bantuan.

Kepimpinan Israel meminta maaf atas insiden itu. Ketua Turus Am Tentera IDF Herzi Halevi menyifatkannya sebagai “kesilapan besar” dan menyatakan tentera tidak berniat untuk mencederakan pekerja bantuan WCK. Jeneral itu menyalahkan serangan atas kesalahpengenalan. Presiden Israel Isaac Herzog menyatakan “kesedihan mendalam dan permintaan maaf yang tulus” kepada Andres. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mencadangkan bahawa insiden “tragis” dan “tidak sengaja” sebegini berlaku “ketika peperangan.”

Serangan udara itu dikecam oleh sekutu kuat Israel yang paling setia iaitu AS, UK dan negara-negara lain, termasuk mereka yang warganegaranya terbunuh.

Menurut PBB, sekurang-kurangnya 196 pekerja kemanusiaan terbunuh di Gaza sejak bermulanya serangan Israel enam bulan lalu. Hamas sebelum ini menuduh Israel menyasarkan tapak pengedaran bantuan, Reuters melaporkan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melancarkan serangan lintas sempadan mengejut pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh kira-kira 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Kempen tentera Israel sejak itu menyebabkan hampir 33,000 orang terbunuh, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.