Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel menolak panggilan AS untuk menyiasat kubur massa di Gaza – Politico

(SeaPRwire) –   Tuduhan terhadap tentera Israel menyeksa dan melaksanakan hukuman mati adalah “berita palsu”, kata jurucakap IDF kepada outlet itu

Israel tidak akan menjalankan siasatan lanjut mengenai kubur besar yang dijumpai di hospital-hospital Gaza, kerana ia sudah menyiasat perkara itu dan mendapati tiada kesalahan dilakukan oleh tentera mereka, kata jurucakap Angkatan Pertahanan Israel (IDF) kepada Politico.

Pada Rabu, Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan berkata bahawa Washington mahu melihat kematian “diselidiki dengan teliti dan telus.”

Pegawai di Gaza menyatakan jumlah 392 mayat, termasuk kanak-kanak dan wanita, dengan tanda-tanda penyiksaan dan hukuman mati, sehingga kini dijumpai di tapak pengebumian sementara di dua buah hospital yang sebelum ini diserbu oleh tentera Israel.

Jurucakap IDF Nadav Shoshani berkata kepada Politico pada Jumaat bahawa laporan tentang tentera Israel mempunyai sebarang kaitan dengan pengebumian adalah “berita palsu”.

Apabila diminta sama ada itu bermakna Israel tidak akan menyiasat perkara itu, beliau menjawab: “Siasat apa?”

“Kami telah memberi jawapan. Kami tidak mengebumikan orang dalam kubur besar. Bukan sesuatu yang kami lakukan,” kata jurucakap itu kekeuh, tanpa menerangkan kepada siapa jawapan itu diberikan.

Seorang pegawai Amerika Syarikat tidak dinamakan berkata kepada Politico bahawa “orang Israel telah memberitahu kami secara peribadi apa yang mereka katakan secara awam, bahawa mereka benar-benar menolak tuduhan itu.” Walau bagaimanapun, sumber itu menekankan bahawa pihak berkuasa di Washington “tidak berada dalam kedudukan untuk mengesahkan itu, dan ingin melihat siasatan yang teliti dan telus terhadap laporan itu.”

Israel sebelum ini berkata pasukannya terpaksa berjuang di dalam hospital Nasser dan Al-Shifa kerana militan Hamas menggunakannya sebagai pangkalan mereka – dakwaan yang kedua-dua kumpulan bersenjata Palestin dan doktor menafikannya. Menurut IDF, tentera mereka membunuh kira-kira 200 militan di Al-Shifa, tanpa menyakiti orang awam.

Panggilan Sullivan untuk siasatan kubur besar itu datang pada hari yang sama Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani pakej bantuan luar negara $95 bilion, yang termasuk $26.4 bilion bantuan tentera untuk Israel.

Jumlah kematian akibat serangan udara dan serangan darat Israel di Gaza selama enam bulan lepas telah mencapai 34,356, dengan 77,368 lagi cedera, menurut kementerian kesihatan enklaf Palestin itu. Kempen itu dilancarkan bertindak balas kepada serbuan ke atas Israel oleh militan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 orang dan 250 ditawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.