Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel menjawab kes genosid di Mahkamah Keadilan Antarabangsa

(SeaPRwire) –   Kementerian Luar Negeri juga menuduh Afrika Selatan bekerjasama dengan Hamas

Kementerian Luar Negeri Israel telah menolak “dengan jijik” tuntutan Afrika Selatan bahawa ia melakukan genosida terhadap orang Palestin di Gaza, yang diajukan ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa, dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Kementerian itu mengutuk dakwaan bahawa tindakannya di Gaza “bersifat genosida” sebagai “tidak berasas”, memanggil dakwaan itu “fitnah darah anti-Semitik” dan menuduh Afrika Selatan bekerjasama dengan Hamas.

“Tuntutan Afrika Selatan tidak mempunyai asas fakta dan kehakiman dan merupakan pengeksploitan yang murahan dan murahan terhadap mahkamah,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Lior Haiat, menambah, “Afrika Selatan bekerjasama dengan kumpulan pengganas yang menyeru penghancuran Negara Israel.”

Haiat menyalahkan Hamas atas “penderitaan orang Palestin di Jalur Gaza,” mendakwa kumpulan militan itu “menggunakan mereka sebagai perisai manusia dan mencuri bantuan kemanusiaan daripada mereka.”

“Israel berkomitmen kepada undang-undang antarabangsa dan bertindak mengikutnya, dan mengarahkan usahanya hanya terhadap organisasi pengganas Hamas dan organisasi pengganas lain yang bekerjasama dengan Hamas,” katanya terus, menyatakan, “Israel telah jelas bahawa penduduk Jalur Gaza bukan musuh, dan berusaha sedaya upaya untuk menghadkan kerosakan kepada yang tidak terlibat.”

Israel telah membunuh lebih 21,500 orang Palestin di Gaza sejak 7 Oktober, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan enklaf itu. Lebih 1.8 juta daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu telah dipindahkan oleh serangan udara Israel, yang bekas dan pegawai semasa Tentera Pertahanan Israel mengakui secara sengaja menargetkan tapak awam untuk meningkatkan “tekanan awam” terhadap Hamas.

Penyerahan kes Afrika Selatan mendakwa bahawa “tindakan dan pengabaian oleh Israel… bersifat genosida, kerana mereka dilakukan dengan niat khusus yang diperlukan… untuk memusnahkan orang Palestin di Gaza sebagai sebahagian daripada kumpulan kebangsaan, kaum dan etnik Palestin yang lebih luas,” menuduh kerajaan melanggar kewajipannya di bawah Konvensyen PBB mengenai Genosida.

Penyerahan itu mencari “langkah sementara” untuk melindungi terhadap “kerosakan lanjut, teruk dan tidak boleh diperbaiki” terhadap orang Palestin di Gaza, termasuk tetapi tidak terhad kepada gencatan senjata dan pembatalan sebarang perintah bertujuan menafikan orang Palestin makanan, air, perlindungan, bahan api, bekalan perubatan, atau keperluan kemanusiaan yang lain. Mereka yang didapati terlibat dalam “penghasutan terus dan awam kepada genosida” juga perlu dihukum, katanya.

Dewan Kebangsaan Afrika Selatan mengundi bulan lepas untuk menggantung hubungan diplomatik dengan Israel sehingga ia bersetuju kepada gencatan senjata di Gaza. Negara itu juga menarik balik diplomatnya sebagai protes terhadap serangan brutal Israel terhadap enklaf itu.

Bulan lepas, Afrika Selatan mengemukakan rujukan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa, meminta siasatan terhadap dakwaan jenayah perang oleh Israel di Gaza. Walaupun Jerusalem Barat tidak mengakui ICC, mahkamah itu sebelum ini mendakwa bidang kuasanya terhadap Gaza dan Tebing Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.