Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel menjadikan penghantaran bantuan ke Gaza tidak selamat – duta AS

(SeaPRwire) –   Barat Jerusalem didakwa mengancam kargo bantuan kemanusiaan dan gagal memberikan bukti Hamas menyelewengkannya

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menuduh pentadbirannya memberikan kritikan jarang terhadap pengendalian Israel terhadap penghantaran bantuan ke Gaza, dengan mengatakan pembunuhan polis tempatan di enklaf Palestin yang dikepung itu telah menjadikannya “hampir mustahil” untuk menghantar bekalan kemanusiaan dengan selamat.

Kematian polis baru-baru ini dalam serangan udara Israel menyebabkan penghentian pengawal keselamatan untuk lori bantuan di Gaza, menyebabkan sasaran terhadap kargo oleh kumpulan jenayah, kata , utusan khusus Biden untuk isu kemanusiaan di Timur Tengah.

“Kami sedang bekerja dengan kerajaan Israel, [dan] dengan [tentera] Israel dalam melihat penyelesaian apa yang boleh dijumpai di sini kerana semua orang mahu melihat bantuan itu diteruskan,” Satterfield berkata pada Jumaat dalam temubual dengan Carnegie Endowment for International Peace, pemikir tentera asing di Washington.

PBB dan pengedar bantuan kemanusiaan yang lain tidak dapat bergerak dengan selamat bekalan mereka di Gaza berikutan serangan Israel terhadap polis, termasuk seorang komander yang unitnya menyediakan keselamatan untuk lori, kata Satterfield. Beberapa daripada pegawai itu mempunyai kaitan dengan Hamas, yang Israel bersumpah untuk musnahkan, tetapi pemulihan pengawal keselamatan diperlukan untuk memungkinkan penghantaran selamat.

Hampir 29,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober. PBB melaporkan bahawa 85% orang Gaza telah dipindahkan oleh pertempuran, dan 570,000 orang sedang kelaparan.

Pegawai Israel berulang kali mendakwa bahawa Hamas menyelewengkan bantuan termasuk makanan dan bahan api, tetapi Satterfield berkata Barat Jerusalem tidak memberikan “bukti khusus penyelewengan atau pencurian.” Agensi PBB menafikan dakwaan Israel tentang penyelewengan bantuan oleh Hamas.

Rakyat Gaza yang putus asa, termasuk kanak-kanak, sering cuba menghentikan lori bantuan untuk merampas bekalan. Satterfield berkata gangguan baru-baru ini kepada penghantaran bantuan telah menjadikan bekalan lebih bernilai di pasaran hitam, mencipta insentif yang lebih besar bagi kumpulan jenayah untuk mencuri mereka.

Dianggarkan 1.4 juta orang Gaza yang dipindahkan oleh serangan bom Israel telah dikerumuni di Rafah, bandar di sempadan selatan enklaf itu yang biasanya mempunyai populasi sekitar 280,000. Keadaan hidup semakin merosot kerana kebanyakan pelarian kekurangan perlindungan, sanitasi dan air yang boleh minum yang mencukupi, kata Satterfield. “Bagaimana anda membetulkannya? Anda mengendurkan pengasingan besar yang dipaksakan ini dan anda membenarkan orang pergi ke tempat perlindungan yang sesuai, dengan akses kemanusiaan dan sokongan, kembali ke tempat mereka datang atau ke kawasan yang lebih selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.