Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mengisytiharkan presiden Brazil persona non grata

(SeaPRwire) –   West Jerusalem terkejut dengan komen Holocaust oleh presiden Brazil, manakala Brasilia menganggap tindak balas “absurd”

Menteri Luar Israel telah menghentam presiden Brazil atas komen beliau mengenai perang di Gaza dan Holocaust.

Menurut Reuters, Israel Katz berkata bahawa Luiz Inacio Lula da Silva tidak dibenarkan memasuki Israel selepas pemimpin Brazil itu membandingkan tindakan Israel di Gaza dengan pembunuhan beramai-ramai orang Yahudi oleh Nazi semasa Perang Dunia Kedua.

”Kami tidak akan melupakan atau memaafkan. Ini adalah serangan antisemit yang serius. Atas nama saya dan rakyat Israel – beritahu Presiden Lula bahawa beliau persona non grata di Israel sehingga beliau menarik balik kata-katanya,” agensi itu dikatakan memetik Katz berkata kepada duta Brazil.

Duta itu dipanggil untuk ditegur pada Isnin atas komen itu, Katz berkata dalam pos berasingan di X (dahulunya Twitter).

Mengisytiharkan presiden persona non grata adalah ”absurd,” laman berita G1 dikatakan memetik penasihat utama Lula da Silva, Celso Amorim, berkata.

Pada hujung minggu, Lula da Silva menggambarkan tindakan tentera Israel terhadap militan Hamas di Gaza sebagai ”genosid” dan ”pembunuhan beramai-ramai.” Beliau membandingkannya dengan pemusnahan berjuta-juta orang Yahudi oleh rejim Nazi Adolf Hitler 80 tahun lalu, mengikut G1. Pemimpin Brazil itu membuat komen selepas ditanya mengenai penangguhan bantuan oleh sesetengah penderma, termasuk AS, Jerman dan EU, kepada Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA).

”Apa yang berlaku di Jalur Gaza dan terhadap rakyat Palestin tidak wujud pada mana-mana masa sejarah lain. Sebenarnya, ia pernah wujud: apabila Hitler memutuskan untuk membunuh orang Yahudi,” katanya, seperti dikutip oleh G1.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengecam kata-kata presiden Brazil itu sebagai ”menyedihkan dan serius” dalam pos di Telegram, dan berkata komen itu ”melepasi garis merah.”

Kerajaan Israel memulakan serangan udara dan darat di Gaza pada Oktober berikutan serangan oleh Hamas ke atas Israel. Lebih 29,000 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh di Gaza sejak itu, mengikut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Pada Ahad, Netanyahu menolak ”pengiktirafan sepihak” terhadap negara Palestin, dengan mengatakan ia akan menjadi ”ganjaran besar dan luar biasa kepada keganasan.” Beliau juga memanggil perang di Gaza ”pertempuran tamadun lawan kebarbaran,” dan mengulangi matlamatnya untuk ”kemenangan penuh.”

Komuniti antarabangsa lama memanggil penyelesaian dua negara, atau penubuhan negara berasingan untuk Palestin di sebelah Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.