Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mencadangkan penyelesaian selepas perang untuk Gaza – NYT

(SeaPRwire) –   Sebuah persetujuan berkongsi kuasa mungkin dipersetujui sebagai balasan untuk normalisasi hubungan dengan Arab Saudi – NYT

Selepas konflik dengan Hamas di Gaza berakhir, Israel boleh menawarkan untuk berkongsi kawalan ke atas enklaf Palestin itu bersama AS dan sekutu negara-negara Arab, New York Times telah melaporkan, dengan merujuk kepada pegawai.

Dalam laporan pada Jumaat, akhbar itu menyatakan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengelakkan perbincangan terperinci awam tentang masa depan Gaza selepas perang, tetapi di belakang tabir pegawai telah membangunkan satu “rancangan yang meluas”.

Tiga pegawai Israel, dan lima orang yang telah membincangkan cadangan itu dengan kerajaan Israel, memberitahu NYT bahawa negara Yahudi itu akan menawarkan untuk berkongsi penyeliaan Gaza bersama AS dan tiga negara Arab – Mesir, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

Menurut sumber-sumber itu, Israel akan berbuat demikian sebagai balasan untuk normalisasi hubungan dengan Arab Saudi.

Di bawah rancangan itu, pemimpin-pemimpin tempatan di Gaza, yang akan diberi tanggungjawab untuk membina semula wilayah itu, mempelbagaikan sistem pendidikannya dan mengekalkan ketenteraman, akan dilantik oleh Israel dan negara-negara Arab bekerjasama dengan Washington.

Selepas tujuh hingga sepuluh tahun, orang di enklaf itu akan dibenarkan untuk mengundi sama ada untuk diserap ke dalam pentadbiran Palestin bersatu yang akan mengawal kedua-dua Tebing Barat dan Gaza, menurut cadangan itu.

NYT menekankan bahawa rancangan itu tidak menyatakan sama ada pentadbiran bersatu ini akan membentuk sebuah negara Palestin berdaulat. Netanyahu secara awam menolak penyelesaian dua negara, walaupun jalan itu disokong oleh banyak kuasa-kuasa dunia, termasuk sekutu utama Israel, AS.

Cadangan itu juga menyatakan Tentera Pertahanan Israel (IDF) boleh terus beroperasi di dalam Gaza selepas konflik dengan kumpulan bersenjata Palestin Hamas berakhir, kata pegawai itu.

Laporan NYT datang ketika usaha antarabangsa dipertingkatkan untuk merundingkan pihak-pihak mencapai gencatan senjata, yang boleh membuka jalan kepada gencatan senjata kekal di Gaza.

Israel melancarkan operasi tentera di enklaf Palestin itu sebagai tindak balas ke atas serangan sempadan pada 7 Oktober oleh Hamas, di mana sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 orang diambil tebusan. Menurut kementerian kesihatan Gaza, lebih daripada 34,622 orang Palestin sehingga kini terbunuh dan 77,867 orang lagi cedera akibat serangan udara dan operasi darat IDF.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.