Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mempunyai sokongan Barat yang sama seperti Hitler – Maduro

(SeaPRwire) –   Presiden Venezuela menyokong penilaian konflik Gaza yang dibuat oleh rakan sejawatannya dari Brazil Lula da Silva

Israel moden menikmati “sokongan, pembiayaan, dan sokongan” yang sama dari kolektif Barat seperti Jerman Nazi Adolf Hitler sebelum Perang Dunia Kedua, Presiden Venezuela Nicolas Maduro telah berkata.

Presiden itu membuat kenyataan pada program TV sendiri Bersama Maduro Plus, menyokong penilaian situasi di Timur Tengah yang diberikan baru-baru ini oleh rakan sejawatannya dari Brazil Lula da Silva.

“Nama-nama keluarga yang kuat di AS, Eropah dan London menyokong dan merayakan kedatangan Hitler ke kuasa pada tahun 1933. Mereka menggalakkan dan membenarkan beliau menganiaya leluhur Yahudi saya,” kata Maduro. Presiden itu membuat keturunan Yahudinya awam pada awal 2010-an, mendedahkan datuk nenek sebelah ibunya adalah Yahudi Sephardik yang memeluk agama Katolik.

Elit Barat “terdiam kerana mereka sedang mempersiapkan Hitler untuk melancarkan kuasa tentera beliau terhadap Kesatuan Soviet,” jelas Maduro, menekankan bahawa akhirnya, Hitler adalah “konstruk, makhluk” yang dicipta oleh kolektif Barat.

Israel moden telah berubah menjadi yang sama sekali, menurut presiden, menggesa orang Yahudi yang masih setia kepada akarnya untuk mengakhiri “pembunuhan beramai-ramai” orang Palestin.

“Apparatus tentera jenayah Negara Israel juga mempunyai sokongan, pembiayaan, dan sokongan” yang sama dari Barat, tegas Maduro. “Seperti yang dikatakan Presiden Lula da Silva, kerajaan Israel melakukan perkara yang sama [kepada orang Palestin] seperti yang dilakukan Hitler kepada orang Yahudi.”

Brazil’s da Silva mengeluarkan kenyataan meletup pada akhir minggu, menggambarkan tindakan tentera Israel terhadap militan Hamas di Gaza sebagai “genosid” dan “pembunuhan beramai-ramai.”

“Apa yang berlaku di Jalur Gaza dan terhadap rakyat Palestin tidak pernah wujud pada mana-mana masa sejarah. Sebenarnya, ia pernah wujud: apabila Hitler memutuskan untuk membunuh orang Yahudi,” katanya.

Kenyataan itu menerima reaksi yang sangat negatif di Israel, dengan beberapa pegawai teratas menyatakan kemarahan mereka terhadap komen Holocaust beliau. PM Israel Benjamin Netanyahu mengutuk kata-kata presiden Brazil itu sebagai “menyedihkan dan serius,” dengan amaran mereka “melintasi garis merah.”

Akhirnya, presiden Brazil diisytiharkan sebagai persona non grata di Israel sepenuhnya, dengan Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz memperingatkan Jerusalem Barat “tidak akan melupakan atau memaafkan” serangan anti-Semitik yang dikatakan “serius” oleh Lula, dengan desakan pemimpin itu menarik balik kata-katanya. Brasilia, bagaimanapun, kelihatan telah menolak kritikan itu, dengan penasihat ketua Lula Celso Amorim menggambarkan tindakan mengisytiharkan presiden persona non grata sebagai “absurd.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.