Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel membunuh puluhan di serangan Syria – laporan

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah berpegang kepada dasar kesunyian biasa selepas dikatakan membunuh 40 askar Syria dan pejuang yang disokong Iran

Kementerian Pertahanan Syria telah menuduh Israel melancarkan siri serangan udara berhampiran Aleppo pada pagi Jumaat. Serangan, yang West Jerusalem tidak mengakui, membunuh kira-kira 40 orang, mengikut laporan media.

“Sekitar 1:45 pagi, musuh Israel melancarkan serangan udara dari arah Athriya, tenggara Aleppo, menyasarkan beberapa titik di kawasan luar bandar Aleppo,” kata kementerian dalam kenyataan. Kementerian tidak memberikan akaun tepat kematian atau kerosakan, tetapi berkata bahawa “beberapa” orang awam dan anggota tentera terbunuh dan cedera.

Reuters meletakkan jumlah kematian pada 38, manakala Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) – sebuah pertubuhan berpangkalan di UK dan bersekutu dengan pemberontak anti-kerajaan di Syria – melaporkan 43 kematian.

SOHR mendakwa serangan menyasarkan kepekatan askar Syria dan pejuang Hezbollah yang disokong Iran, serta gudang senjata berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo.

Israel tidak mengulas serangan itu, dan biasanya kekal senyap tentang operasinya di langit Syria. Di tempat lain, negara Yahudi biasanya mengambil kredit untuk pembunuhan luar wilayah, seperti kes pada hari Jumaat apabila drone Israel membunuh naib komander peluru berpandu Hezbollah Ali Abed Akhsan Naim di kawasan Bazouriye selatan Lubnan.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) memuat naik video serangan itu di media sosial, yang menunjukkan peluru berpandu menyerang kereta didakwa membawa Naim.

Militan Hezbollah dan askar Israel telah berulang kali terlibat dalam tukar-menukar serangan roket dan peluru berpandu sejak Israel melancarkan peperangan di Gaza pada Oktober. Pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah menyatakan pada November bahawa serangan ini bertujuan mengikat tentera Israel berhampiran sempadan Lubnan dan mencipta “satu keadaan kebimbangan, menanti, panik, dan ketakutan di kalangan kepimpinan politik dan tentera musuh.” Kumpulan militia Syiah di Syria telah mengambil , walaupun pada skala yang lebih kecil.

Kekerapan dan keamatan serangan rentas sempadan ini meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini, bagaimanapun, dengan serangan udara Israel membunuh 16 orang – termasuk tujuh paramedik – di selatan Lubnan pada Rabu. Serangan dilancarkan selepas Hezbollah melepaskan rentetan roket ke Israel, membunuh seorang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.