Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel bersiap untuk menyerang Lubnan – media

(SeaPRwire) –   Hezbollah dilaporkan menerima maklumat perisikan bahawa IDF bersedia untuk perang di dua barisan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersedia untuk memulakan perang penuh skala terhadap kumpulan bersenjata pro-Palestin Hezbollah di Lubnan, stesen penyiaran Lubnan LBCI melaporkan pada Sabtu.

Hezbollah telah menembak roket dan meriam mortar ke arah kedudukan Israel di tengah peperangan Israel-Hamas yang sedang berlangsung di Jalur Gaza. Serangan balas telah dilancarkan oleh tentera darat Israel.

Menurut LBCI, laporan perisikan mengenai rancangan Israel telah diberikan kepada Hezbollah oleh sebuah negara Arab tanpa nama. Kempen tentera darat IDF yang berpotensi akan bertujuan memaksa militan mematuhi Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1701, yang diluluskan selepas berakhirnya peperangan Israel-Lubnan sebelumnya pada tahun 2006, kata agensi berita itu. Dokumen PBB itu memudahkan pembentukan zon bebas tentera sepanjang sempadan Israel-Lubnan.

Minggu lepas, Ketua Staf Tentera Darat Israel Leftenan Jeneral Herzi Halevi berkata bahawa kemungkinan konflik dengan Beirut “jauh lebih tinggi daripada yang pernah berlaku sebelumnya.” Beliau menambah bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) berada dalam keadaan “kedua-dua pihak bersedia” untuk serangan lintas sempadan.

Menteri Luar Negara Lubnan Abdallah Bou Habib pula berkata bahawa penglibatan negara lain dalam pertarungan Israel-Hamas akan menjadi “tidak dapat diterima.” Beliau juga memberi amaran bahawa perang dengan Lubnan tidak akan menjadi “picnic” bagi Israel.

Awal bulan ini, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken melawat Timur Tengah untuk cuba mencegah perang penuh skala antara Israel dan Hezbollah.

Menurut Washington Post, pegawai Amerika Syarikat bimbang bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mungkin mahu menyerang jiran negara utara mereka di tengah-tengah kritikan yang semakin meningkat terhadap kegagalan kerajaannya untuk mencegah serangan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa. Laporan itu juga mencadangkan bahawa IDF akan mendapati ia “sukar untuk berjaya” dalam perang dua barisan terhadap Hamas dan Hezbollah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.