Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel berjanji ‘wilayah kemanusiaan’ di Gaza

(SeaPRwire) –   Tentera Israel mengaku akan memindahkan orang awam ke kawasan yang lebih selamat di enklaf Gaza sebelum melancarkan serangan Rafah

Banyak orang awam yang terpaksa berpindah ke bahagian selatan terpinggir Gaza akan diarahkan ke zon selamat di bahagian tengah wilayah Palestin itu sebelum operasi darat utama bermula untuk menghapuskan kubu terakhir Hamas di wilayah itu, tentera Israel mengaku.

“Kami perlu pastikan 1.4 juta orang – atau sekurang-kurangnya jumlah yang signifikan daripada 1.4 juta orang – akan berpindah,” jurucakap Tentera Pertahanan Israel (IDF) Daniel Hagari berkata pada Rabu dalam sidang akhbar. “Ke mana? Ke pulau-pulau kemanusiaan yang akan kami cipta dengan masyarakat antarabangsa.”

Tempat-tempat perlindungan sementara itu akan menyediakan perlindungan, makanan dan air untuk orang awam yang terpaksa berpindah, kata Hagari. Sebelum ini, orang awam telah melarikan diri ke Rafah, bandar paling selatan Gaza, selepas serangan bom Israel memusnahkan kawasan perumahan mereka di bahagian lain enklaf itu.

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, sekutu paling berkuasa Israel di Jerusalem Barat, telah mendesak pasukan Israel menyediakan rancangan yang “boleh dipercayai” untuk melindungi orang awam sebelum melancarkan serangan Rafah yang kontroversi itu.

Perang Israel-Hamas telah mengorbankan lebih daripada 31,000 nyawa di Gaza mengikut pihak berkuasa kesihatan tempatan. Lebih 85% daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah terpaksa berpindah akibat serangan bom Israel, dan PBB telah menganggarkan 570,000 orang di wilayah Palestin yang dikepung itu sedang menghadapi kelaparan.

Hagari tidak menyatakan bila proses pemindahan akan bermula atau berapa masa yang diberikan sebelum pasukan darat memulakan serangan ke atas Rafah. Beliau berkata masa akan dikoordinasikan dengan Mesir jiran, yang menuntut supaya pelarian Gaza tidak dipaksa masuk ke wilayahnya.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menekankan bahawa kempen Rafah akan diteruskan walaupun ada kebimbangan antarabangsa ia akan menyebabkan bencana kemanusiaan, kerana keselamatan Israel tidak dapat dijamin tanpa “kemenangan penuh” terhadap Hamas. Beliau berkata pada bulan lepas bahawa Israel telah memusnahkan 18 daripada 24 batalion Hamas di Gaza, dan empat unit yang masih tinggal dikumpulkan di Rafah.

“Untuk menang dalam perang ini, kami perlu memusnahkan batalion Hamas yang tinggal di Rafah,” Netanyahu berkata dalam ucapan video pada Selasa. “Jika tidak, Hamas akan mengumpulkan semula, membekalkan semula dan menawan semula Gaza – dan kita akan kembali ke titik permulaan. Dan ancaman itu tidak boleh diterima.”

Perang meletus apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung-kampung selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Kira-kira dua pertiga daripada orang Palestin yang terbunuh dalam konflik itu ialah wanita dan kanak-kanak, mengikut pihak berkuasa kesihatan Gaza. Pertubuhan PBB bagi pelarian mengatakan pada Selasa bahawa lebih kanak-kanak terbunuh di Gaza sejak Oktober berbanding jumlah kematian kanak-kanak akibat semua konflik antara tahun 2019 hingga 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.