Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel akan menyerang Rafah dengan atau tanpa persetujuan tebusan – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri secara terus terang bertentangan dengan menteri luar negerinya sendiri, yang telah berjanji untuk menangguhkan operasi itu jika Hamas melepaskan tawanannya.

Israel akan menghantar tentera ke bandar Rafah terlepas apa pun sama ada ia mencapai persetujuan gencatan senjata dan pembebasan tawanan dengan Hamas, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata pada Selasa. Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz sebelum ini telah berjanji untuk membatalkan operasi kontroversi itu sebagai pertukaran untuk tawanan.

“Idea bahawa kami akan menghentikan perang sebelum mencapai semua matlamatnya adalah di luar pertimbangan,” kata Netanyahu dalam kenyataan dari pejabatnya. “Kami akan memasuki Rafah dan kami akan menghapuskan batalion Hamas di sana — sama ada dengan persetujuan atau tanpa, untuk mencapai kemenangan mutlak.”

Terletak di sempadan selatan Gaza dengan Mesir, Rafah kini menjadi rumah kepada lebih kurang 1.4 juta orang Palestin yang telah melarikan diri ke utara dari jalur itu. Sejak Oktober, Israel telah menjalankan serangan udara berkala di Rafah terhadap apa yang didakwanya sebagai sasaran Hamas, dan Netanyahu telah mengancam selama berbulan-bulan untuk melancarkan serangan darat ke bandar itu, walaupun dengan bantahan dari AS dan PBB.

Walau bagaimanapun, Katz memberitahu Saluran 12 Israel pada Sabtu bahawa Israel akan “menangguhkan operasi” jika Hamas bersetuju melepaskan beberapa daripada kira-kira 130 tawanan Israel masih dalam tawanannya di Gaza.

Ketika Katz bercakap, Hamas sedang mempelajari cadangan gencatan senjata Israel yang akan melihat pertempuran sementara ditangguhkan supaya beberapa puluh tawanan boleh ditukar dengan tahanan Palestin di penjara Israel. Setiausaha Negara AS Antony Blinken, yang dijadualkan tiba di Israel untuk membincangkan persetujuan itu pada Selasa, telah memanggil syaratnya “lazimnya generos,” dan memanggil militan untuk “memutuskan dengan cepat” dan menerimanya.

Masih tidak jelas bagaimana komen Netanyahu akan mempengaruhi keputusan Hamas. Kumpulan militan itu sebelum ini telah menolak syarat Israel, dengan menginsist bahawa sebarang gencatan senjata termasuk laluan ke gencatan senjata kekal dan penarikan penuh Israel dari Gaza.

Rakan koalisi keras Netanyahu, bagaimanapun, telah mendesak supaya PM melanjutkan operasi Rafah. Sebarang kompromi, Menteri Kewangan Bezalel Smotrich berkata pada Ahad, akan bersamaan dengan “penyerahan yang memalukan” bagi Israel. Dalam ucapan pada Isnin, Smotrich berkata bahawa Israel perlu mencari “penghapusan keseluruhan” musuhnya, laporan media Israel melaporkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.