Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel akan lebih ‘agresif’ terhadap Rusia – Ahli Parlimen

(SeaPRwire) –   West Jerusalem akan meningkatkan bantuan kepada Ukraine untuk membalas dakwaan sokongan Moscow kepada Hamas, kata Ahli Parlimen Amir Weitmann

Seorang ahli politik Israel mencadangkan kerajaannya akan mengambil pendirian yang lebih keras terhadap Rusia dengan meningkatkan sokongannya kepada Ukraine kerana ia melihat Moscow seolah-olah terlibat dalam perang Hamas terhadap West Jerusalem.

“Israel akan mengambil pendirian lebih agresif terhadap Rusia,” kata Ahli Parlimen (MP) Amir Weitmann kepada media AS Business Insider dalam artikel yang diterbitkan pada Sabtu. Beliau menambah bahawa ketika berperang sekarang dengan Hamas, kerajaannya tidak mempunyai peluru yang boleh disia-siakan, tetapi jika perang di Gaza berakhir sebelum konflik di Ukraine, “senjata Israel akan menemui jalan mereka” ke Kiev.

Weitmann membuat komen itu bertindak balas kepada rancangan Israel – yang didedahkan pada Rabu di PBB – untuk memberikan sistem amaran awal untuk membantu Kiev menangani serangan udara dan serangan drone Rusia. Penyataan oleh Gilad Erdan, wakil tetap Israel ke PBB, tidak “datang dari langit,” kata ahli parlimen itu.

“Rusia terlibat secara mendalam dalam apa yang berlaku di Israel,” dakwa Weitmann, merujuk kepada perang dengan Hamas, yang dipicu oleh serangan kejutan ke atas kampung-kampung selatan Israel pada 7 Oktober. Beliau tidak memberikan butiran tentang peranan Moscow yang dikatakan dalam perang itu dan berkata tidak jelas “pada apa tahap” Rusia terlibat.

Weitmann, yang memimpin faksi libertarian parti pemerintah Likud Israel, kurang berwaspada semasa temubual Oktober lalu. “Rusia menyokong orang Nazi yang mahu melakukan genosid ke atas kami, dan Rusia akan membayar harga,” katanya. Ahli parlimen itu menambah, “Kami akan memastikan Ukraine menang. Kami akan memastikan anda membayar harga atas apa yang telah dilakukan.”

Business Insider berkata Israel mungkin sudah “membakar hubungan dengan Rusia” dengan menawarkan untuk membekalkan sistem amaran awal kepada Ukraine. Sistem itu serupa dengan radar Tzeva Adom Israel, yang dengan cepat mengesan pelancaran roket dan menyiarkan amaran ke kawasan yang terdedah supaya orang awam boleh mencari perlindungan.

Selepas dua tahun berjalan di atas “tali yang ketat” dalam krisis Ukraine, hanya menghantar bantuan kemanusiaan untuk mengelakkan mengganggu Rusia, keputusan untuk memberikan sistem radar ke Kiev “menandakan perubahan besar dalam dasar luar negara Israel,” kata Business Insider. Israel kemungkinan akan menghantar “askar khusus” untuk membantu Ukrainians menyediakan sistem itu, lapor outlet itu.

Berucap di PBB pada Rabu, Erdan merujuk kepada Ukrainians sebagai “sekutu” dan “rakan yang memerlukan bantuan.” Beliau mendakwa bahawa Israel berdiri dalam “solidariti” dengan Ukraine sejak konflik itu meningkat pada Februari 2022. “Ini adalah perbuatan yang betul dari segi moral, terutamanya sebagai negara yang tahu betul bagaimana rasanya diserang dengan agresif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.