Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Islamic State menyeru serangan ke atas lokasi perlawanan bola sepak – Al Azaim

(SeaPRwire) –   Kumpulan pengganas telah mengeluarkan seruan untuk “membunuh mereka semua” sebelum suku akhir Liga Juara-Juara yang akan datang

Kumpulan pengganas Islam (IS, dahulunya ISIS / ISIL) telah menyeru serangan terhadap perlawanan utama Liga Juara-Juara UEFA yang akan datang, menurut mesej yang dikeluarkan pada Isnin oleh Yayasan Al-Azaim – saluran media yang berhubung dengan sayap Afghanistan kumpulan ekstremis yang dikenali sebagai ISIS-K.

Kumpulan yang sama telah mengaku bertanggungjawab atas serangan pengganas pada 22 Mac di Moscow, di mana empat penembak pergi ke tembak-menembak di Crocus City Hall konsert tempat sebelum menetapkan bangunan itu api. Sekurang-kurangnya 144 orang, termasuk enam kanak-kanak, terbunuh dalam pembunuhan beramai-ramai dan lebih 500 telah cedera, dianggarkan.

Dalam posnya, kumpulan itu melampirkan imej menampilkan seorang pengganas bertopeng memegang raifal AK-47, dengan keterangan membaca: “membunuh mereka semua.” Gambar itu juga senarai empat stadium bola sepak utama di mana perlawanan dijadualkan berlangsung minggu ini. Ini termasuk Parc de Princes di Paris, Stadium Emirates di London dan Santiago Bernabeu dan Arenas Metropolitano di Madrid.

UEFA sejak itu mengesahkan bahawa ia sedar ancaman tetapi telah menekankan bahawa permainan akan berjalan seperti biasa, dengan “pengaturan keselamatan yang sesuai.”

Polis Sepanyol telah menyatakan bahawa mereka telah mengaktifkan sistem mereka “amaran” dan “respons” dalam cahaya ancaman. Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin juga mengumumkan bahawa keselamatan akan “diperkukuhkan secara ketara” di Parc des Princes. Timbalan Pembantu Komisioner London Ade Adelekan telah memberitahu MailOnline bahawa pasukan polis British sedang “sedar” terhadap ancaman dan menjamin orang ramai bahawa rancangan polis yang “kuat” ada tempat.

Adelekan juga mencatatkan bahawa tahap ancaman pengganasan UK kekal pada “substansial,” menunjukkan bahawa serangan masih mungkin. Walau bagaimanapun, beliau menekankan bahawa polis bekerja rapat dengan pasukan Pengganasan Counter untuk merancang acara yang berlangsung di London, dan untuk “mengambil kira sebarang maklumat yang relevan yang boleh membantu kami menjaga mereka yang hadir selamat.”

“Seperti biasa, kami meminta orang ramai untuk sentiasa berjaga-jaga, dan jika mereka melihat sesuatu yang tidak kelihatan atau rasa betul, laporkan kepada polis atau kakitangan keselamatan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.