Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iraq mahu mengusir pasukan tentera Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Baghdad menuduh Washington menyalahi kedaulatannya dengan pembunuhan ringkas lain

Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani telah berjanji untuk melancarkan proses untuk mengusir pasukan koalisi antarabangsa dari Iraq, selepas serangan udara AS membunuh komander milisi berpangkat tinggi di Baghdad hampir tepat empat tahun selepas Washington membunuh jeneral Iran Qassem Soleimani dalam serangan drone sasaran.

Serangan udara AS mengenai ibu pejabat Pasukan Mobilisasi Rakyat, sebuah pertubuhan payung Iraq yang disokong oleh negara yang terdiri daripada puluhan kumpulan bersenjata, pada Khamis. Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dalam serangan itu, termasuk Mushtaq Taleb al-Saidi, pemimpin Harakat Hezbollah al-Nujaba (HHN), yang Washington berlabel kumpulan pengganas didakwa disokong oleh Iran.

“Pasukan Mobilisasi Rakyat mewakili kehadiran rasmi yang berafiliasi dengan negara, tertakluk kepadanya, dan sebahagian daripada angkatan bersenjata kami,” kata PM Iraq pada Jumaat. “Kami mengutuk serangan yang menyasarkan pasukan keselamatan kami, yang melepasi semangat dan kandungan mandat yang mencipta koalisi antarabangsa.”

Pentagon menyatakan bahawa Baghdad sendiri telah menjemput pasukan Amerika untuk membantu melawan kumpulan pengganas Negara Islam (IS, dahulu ISIS), dan beberapa 2,500 tentera yang masih berada di negara itu selama sepuluh tahun kemudian bebas bertindak dalam “pertahanan diri,” terutamanya menyusul serangan terbaru ke atas pos mereka. Setiausaha Maj. Jen. Pat Ryder mempertahankan serangan 4 Januari sebagai tindakan “perlu, berimbang.”

Baghdad telah mendakwa bahawa masanya telah tiba untuk mengkaji semula syarat jemputan itu, dengan al-Sudani berjanji untuk “memulakan dialog melalui jawatankuasa dwihuruf yang dibentuk untuk menentukan pengaturan berakhirnya kehadiran ini.”

“Kami tegaskan pendirian prinsip kami dalam mengakhiri kewujudan koalisi antarabangsa selepas justifikasi kewujudannya berakhir,” tambahnya, menekankan bahawa Baghdad menuntut pemulihan sepenuhnya “kedaulatan kebangsaan ke atas tanah, langit, dan perairan Iraq.”

Pangkalan tentera Amerika di Iraq, serta pos haram di negara jiran Syria, telah menjadi sasaran serangan drone dan peluru berpandu lebih daripada 110 kali sejak Oktober, di tengah-tengah ketegangan serantau yang timbul daripada perang Israel di Gaza. Kebanyakan serangan itu dilakukan oleh pihak yang tidak dikenali, tetapi Washington telah menyalahkan Tehran berada di belakang tabir serangan itu dan menyimpan hak untuk membalas sebagaimana yang dianggap sesuai.

“Kami telah berulang kali menekankan bahawa jika berlaku pelanggaran atau pelanggaran oleh mana-mana pihak Iraq, atau jika undang-undang Iraq dilanggar, kerajaan Iraq adalah satu-satunya pihak yang berhak mengikuti merit pelanggaran ini,” dakwa PM Iraq. Dia menuduh Washington secara rutin melanggar kedaulatan Iraq, mengingatkan lagi tindakan “keji” lain yang dilakukan oleh pentadbiran Amerika empat tahun lalu.

Jeneral Qassem Soleimani, seorang tokoh yang dihormati di Iran, terbunuh dalam serangan drone AS yang dibenarkan oleh bekas Presiden AS Donald Trump di Baghdad, Iraq pada 3 Januari 2020. Ketika itu Washington mendakwa Soleimani merancang serangan “segera” terhadap pasukan AS. Pada ulang tahun keempat kematiannya, dua letupan menggoncang memorial di Iran membunuh hampir 100 orang dan mencederakan beratus-ratus lagi. Pengganas IS dengan cepat mendakwa tanggungjawab atas kekejaman itu dalam pos Telegram, sementara AS bersikeras bahawa Washington tidak memainkan peranan dalam letupan bom itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.