Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran menghantar tentera laut ke Laut Merah – media negara

(SeaPRwire) –   Perkembangan itu berlaku ketika operasi yang diketuai Amerika Syarikat terhadap militan Houthi Yemen, yang baru-baru ini menyerang kapal komersial.

Kapal perusak Iran Alborz telah melintasi Selat Bab-el-Mandeb dan memasuki Laut Merah pada Isnin, lapor agensi berita negara Iran IRNA dan Tasnim. Penempatan itu berikutan pertembungan maut antara kapal perang Amerika Syarikat dan militan Houthi Yemen di laluan air itu pada Ahad.

Kumpulan Syiah yang bersekutu dengan Iran itu telah menguasai bahagian besar Yemen, termasuk ibu negara Sanaa dan pelabuhan Al-Hudaydah sejak konflik dalaman meletus pada 2014. Pada November, Houthis memulakan serangan ke atas kapal komersial yang melalui Laut Merah, yang mereka percayai dimiliki Israel atau menuju ke Israel. Militan itu mendakwa mereka bertindak sebagai tanda solidariti dengan Hamas di Gaza.

Menurut laporan IRNA pada Isnin, kapal perusak Alborz dikerahkan ke laluan air penting itu, yang mengakibatkan kira-kira 12% daripada keseluruhan perdagangan global, kerana “ketegangan yang meningkat.

Pada petang Sabtu dan pagi Ahad, kapal perusak Amerika Syarikat, USS Eisenhower dan USS Gravely, bertindak balas kepada dua panggilan bantuan berturut-turut oleh kapal kontena Singapura Maersk Hangzhou, yang dimiliki dan dikendalikan oleh Denmark. Pertembungan kedua melihat beberapa helikopter Amerika Syarikat membuka api ke atas empat bot kecil yang dinaiki Houthis. Tiga daripadanya dimusnahkan akibatnya, kata Pusat Pemerintahan Pusat (CENTCOM) Amerika Syarikat dalam satu pos di X (dahulunya Twitter).

Jurucakap Houthi, Yahya Saree, mengesahkan insiden itu, mendedahkan bahawa sepuluh militan kumpulan itu telah terbunuh atau hilang.

Pentagon menganggarkan bahawa 23 kapal komersial telah diserang atau dirampas oleh Houthis di Laut Merah sejak 19 November.

Tentera Laut Amerika Syarikat, bersama-sama kapal perang dari sembilan negara lain, telah berpatroli di laluan air penting itu sejak 19 Disember sebagai sebahagian daripada Operasi Prosperity Guardian. Houthis mengutuk penempatan itu sebagai “sebagai sebahagian daripada agresi terhadap rakyat Palestin, Gaza dan bangsa dan negara Arab dan Islam.”

Walaupun Tehran menafikan dakwaan Washington mengenai penglibatannya dalam serangan, Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian menunjuk kepada piawaian ganda ketika bercakap dengan rakan sejawatannya British David Cameron pada Ahad.

“Israel tidak dibenarkan membunuh wanita dan kanak-kanak dan melakukan genosid di Gaza dan menyulut kawasan itu, tetapi menghentikan kapal Israel di Laut Merah dianggap mengancam keselamatan laluan ekonomi ini,” tegas diplomat Iran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.