Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran menembakkan peluru berpandu ke atas “pengganas dan mata-mata” di Iraq dan Syria

(SeaPRwire) –   Serangan itu membalas dendam untuk serangan bom di Kerman, menurut IRGC

Pasukan Pengawal Revolusi Islam mengatakan mereka telah menggunakan rudal balistik terhadap pangkalan ISIS di Suriah dan kubu kuat perkhidmatan perisikan Israel Mossad di Iraq pada hari Isnin, sebagai balasan untuk serangan pengganas baru-baru ini di Iran.

Dua letupan membunuh hampir 100 orang di Kerman pada 3 Januari, ketika para peziarah berkumpul untuk menghormati Jeneral Qassem Soleimani yang terbunuh oleh AS pada 2021. Negara Islam (IS, juga dikenali sebagai ISIS) mengaku bertanggungjawab. Bulan lepas, serangan bom bunuh diri di bandar Rask membunuh 11 polis Iran. Ia disalahkan kepada kumpulan Pakistan Jaish Al-Adl.

“Sebagai tindak balas kepada jenayah baru-baru ini kumpulan pengganas yang dengan tidak adil mesyahidkan sekumpulan rakan-rakan kami yang dihormati di Kerman dan Rask, kami telah mengenal pasti tempat perhimpunan komander dan elemen ISIS yang berkaitan dengan operasi pengganas baru-baru ini di wilayah diduduki Suriah dan memusnahkannya dengan menembak beberapa rudal balistik,” kata kenyataan IRGC.

BUTIRAN AKAN DIKEMUKAKAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.