Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran menafikan ia terlibat dengan kematian anggota perkhidmatan AS di Jordan

(SeaPRwire) –   Republik Islam menafikan ia terlibat dengan kematian anggota perkhidmatan AS di Jordan

Tehran tidak terlibat dengan serangan drone ke atas pangkalan tentera AS di Jordan, yang mengorbankan tiga anggota perkhidmatan maut dan lebih 30 cedera, kata jurucakap Kementerian Luar Iran Nasser Kanaani pada Isnin.

Kumpulan Pertahanan Islam di Iraq – payung untuk militia Syiah Islamis – mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu ke atas pos yang dikenali sebagai Menara 22, tidak jauh dari sempadan Jordan-Syria.

Presiden Joe Biden berkata serangan itu dilakukan oleh “kumpulan militan Iran yang radikal,” manakala banyak politikus AS menyalahkan Tehran secara langsung. Menteri Luar UK David Cameron juga menuding jari ke Iran, dengan mendesak Republik Islam untuk “mengurangkan ketegangan di rantau ini.”

MAKLUMAT TAMBAHAN AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.