Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Iran disasasarkan dengan ‘mainan kanak-kanak’ – Menteri Luar Negeri

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Iran menolak menyalahkan Israel atas serangan Jumaat ke negara itu

Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amirabdollahian telah mengecilkan kepentingan serangan drone Jumaat lalu ke negara itu, dengan mengatakan bahawa ia berskala kecil dan menggunakan perkakasan primitif.

Dakwaan beberapa media bahawa letupan di langit bandar Isfahan, Iran yang menjadi tuan rumah pangkalan udara utama, merupakan serangan balasan oleh Israel “tidak tepat,” kata Amirabdollahian dalam temu bual dengan NBC News pada Sabtu.

“Apa yang berlaku semalam bukanlah serangan,” beliau tegas, dengan menambah bahawa serangan itu melibatkan hanya dua atau tiga UAV kecil, yang “lebih seperti mainan kanak-kanak bermain, bukan drone.”

UAV-UAV “lepas landas dari dalam Iran, terbang selama seratus meter dan kemudian mereka ditembak jatuh oleh pertahanan udara kami,” tambah menteri itu.

Israel, yang biasanya tidak mengesahkan atau menafikan operasi di tanah asing, enggan memberi komen sama ada ia terlibat dalam serangan Isfahan.

Menurut menteri luar negeri Iran, Tehran tidak merancang sebarang tindakan lanjut terhadap Israel.

“Selama tiada pengganas baru oleh Israel terhadap kepentingan kami, maka kami tidak akan mempunyai sebarang tindak balas baru,” beliau jelaskan.

Walau bagaimanapun, jika pihak berkuasa Israel terus mengambil langkah-langkah provokatif, “tindak balas kami akan serta-merta dan maksimum dan akan menyebabkan mereka menyesal,” amaran Amirabdollahian.

Pada awal April, serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria, yang Tehran salahkan ke atas Israel, menyebabkan kematian dua jeneral dan beberapa pegawai kanan lain.

Tehran membalas minggu lepas dengan melancarkan beratus-ratus peluru berpandu dan drone ke sasaran tentera di dalam Israel. Walaupun pegawai Iran menggelar operasi itu “berjaya,” IDF mendakwa kebanyakan munisi masuk telah ditembak jatuh.

Israel berjanji membalas serangan itu, manakala AS menyatakan ia tidak mahu melihat konflik itu meningkat. Presiden AS Joe Biden juga dilaporkan mendesak Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk menunjukkan keterbatasan dalam usaha mengelakkan eskalasi ketenteraan lanjut.

Serangan ke atas wilayah Israel bertujuan sebagai “amaran,” kata Amirabdollahian. “Kami boleh menyerang Haifa dan Tel Aviv,” tetapi tidak berbuat demikian kerana menargetkan orang awam adalah “garis merah” bagi Tehran, tambah beliau.

Israel menyalahkan Iran atas apa yang didakwanya melibatkan diri dalam serangan Hamas pada 7 Oktober, di mana sekurang-kurangnya 1,200 terbunuh dan 250 diambil tebusan. Tehran tidak menafikan mempunyai hubungan dengan Hamas, tetapi menegaskan bahawa ia tidak mempunyai pengetahuan terlebih dahulu mengenai serbuan itu.

Jumlah kematian daripada serangan udara dan operasi darat Israel di Gaza selama enam bulan lepas telah melepasi 34,000, menurut kementerian kesihatan enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.