Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Inilah yang Telah Diselesaikan Waran Tangkap ICC Kepada Putin Sepanjang Tahun

(SeaPRwire) –   Hari terakhir pilihan raya presiden Rusia bertepatan dengan ulang tahun waran tangkapan ICC untuk Putin tahun lalu

Setahun yang lalu, pada 17 Mac 2023, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) telah mengeluarkan dua waran tangkapan, satu untuk Presiden Rusia Vladimir Putin, dan satu lagi untuk Maria Lvova-Belova, Pesuruhjaya Hak Kanak-kanak, jawatan dalam Pejabat Presiden.

Waran-waran itu mencerminkan bahawa ICC, dengan tepat Majlis Perbicaraan Pra-Perbicaraannya mengikut Peguam ICC Karim Khan, apa yang dianggap “asas munasabah untuk mempercayai bahawa Presiden Putin dan Cik Lvova-Belova bertanggungjawab jenayah terhadap pengusiran dan pemindahan kanak-kanak Ukraine dari kawasan yang diduduki Ukraine ke Persekutuan Rusia.” Khan juga mendakwa bahawa “tindakan-tindakan… menunjukkan niat untuk menghapuskan kanak-kanak ini secara kekal dari negara mereka sendiri.” Secara ringkasnya, waran-waran tangkapan itu menggambarkan operasi penculikan meluas semasa peperangan.

Pendapat umum – dan diterbitkan – di Barat secara meluas waran-waran itu tidak sahaja dibenarkan tetapi bermanfaat. Ia dianggap akan menggalakkan perlindungan awam semasa peperangan dan meningkatkan tekanan terhadap Rusia dengan meningkatkan pemencilan antarabangsa, satu matlamat geopolitik yang Barat sedang berjuang untuk capai.

Seperti yang diisytiharkan oleh Wall Street Journal, ini adalah “kali pertama pemimpin kuasa nuklear super menghadapi pertuduhan di mahkamah bebas, institusi yang ditubuhkan… untuk mengakhiri kekebalan terhadap jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan genosid.” Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, berfikir operasi ICC itu membuat “titik yang sangat kuat.” Tidak mahu kalah, Senator Graham yang terkenal sangat ekstrem dan penulis pendapat konvensional juga menunjukkan ketidaktahuan sejarah dengan mengatakan bahawa Putin meniru Hitler secara tidak masuk akal. Sejarawan di sini: mangsa-mangsa Hitler tidak akan bersetuju.

Beberapa pengulas Barat memperingatkan bahawa waran-waran itu tidak mungkin dilaksanakan dan pendakwaan juga kurang mungkin. Walau bagaimanapun, pemeringatan sedemikian tidak menentang konsensus umum Barat bahawa tindakan ICC itu betul dan, secara tertentu, berguna, walaupun kebanyakannya secara “simbolik,” yang sebenarnya, politik.

Pegawai Rusia, tidak hairan, memberi respon yang sangat berbeza. Mereka menolak tuduhan dan bidang kuasa ICC. Rusia, seperti Amerika Syarikat, bukanlah negara penandatangan Statut Rom pada 1998, yang mana mahkamah itu berlandaskan. Oleh itu, keputusan ICC “tidak membawa makna untuk Rusia,” menurut Maria Zakharova, jurucakap Kementerian Luar Negeri.

Pengulas Rusia, serta suara pembangkang di Barat, juga mengutuk waran-waran ICC sebagai penyalahgunaan prosedur kehakiman untuk tujuan politik, yang bersamaan dengan satu bentuk perang maklumat atau undang-undang terhadap Rusia. , contohnya, menyiasat bukti ICC dan mendapati ia sangat lemah. Kerja mereka mendalam, dan penemuan mereka terperinci serta, bagi ICC dan Karim Khan secara peribadi, sangat memalukan.

Titik utama ialah Khan berasaskan kebanyakan kesnya ke atas laporan yang dihasilkan oleh Humanitarian Research Lab (HRL) di Universiti Yale, satu pertubuhan “dibiayai dan dipandu” oleh Jabatan Operasi Kestabilan dan Konflik di bawah Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat, satu entiti yang pentadbiran Biden tubuhkan pada Mei 2022 untuk menggalakkan pendakwaan pegawai Rusia.” Selain itu, pengarah eksekutif HRL, Nathaniel Raymond, mula menentang kenyataannya sendiri. Walaupun awalnya membuat kenyataan awam yang besar – termasuklah rujukan aneh kepada “genosid” – beliau mengurangkan dakwaannya secara besar apabila dicabar oleh wartawan siasatan. Tidak hairan, kerana laporan HRL itu sumbernya lemah, dan kandungannya sebenarnya bertentangan dengan retorik provokatif Raymond.

Dengan kata lain, peguam pendakwa ICC bergantung kepada sumber yang tercemar yang secara kasar berkhidmat kepada tujuan peperangan maklumat lawan geopolitik utama Rusia, sehingga tahap pengarah eksekutifnya akhirnya merasa sejuk. Bahawa ini sangat menjejaskan kes Karim dan reputasinya sebagai profesional tidak perlu diperkatakan lagi. Washington akan menjadi Washington, tetapi mengapa ICC harus menyertainya? Jika, tentunya, ia mahu dihormati.

Dari segi undang-undang, kes-kes itu sudahpun dipaparkan lemah. Ia tidak mungkin berjaya, dan bukan sahaja kerana halangan praktikal dan politik, tetapi lebih penting lagi, kerana terlalu banyak politik berbanding bukti di sebaliknya. Dari segi politik itu, secara ironiknya, ia juga gagal: waran-waran itu tidak menyebabkan atau meningkatkan pemencilan Rusia atau presidennya. Jika ia melemahkan apa-apa, ia adalah kedudukan ICC, dan khususnya Peguamnya Karim Khan. ICC sudah lama bergelut dengan reputasi yang layak sebagai alat yang sanggup digunakan oleh geopolitik Barat, seraya memalingkan muka terhadap jenayah Barat.

Tetapi apa yang baru-baru ini melemparkan cahaya baru yang sangat ketara terhadap kempen ICC terhadap Rusia ialah perbandingan, iaitu antara layanan ICC terhadap Rusia dan Israel. Dan, untuk menyingkirkan pendapat popular yang tidak masuk akal: perbandingan bukan “apa yang.” Keadilan, dan itulah yang seharusnya menjadi tentang mahkamah, tidak boleh wujud tanpa konsistensi. Untuk menilai konsistensi memerlukan perbandingan. Jeritan “apa yang” hanyalah tempat berlindung terakhir bagi mereka yang mahu kecenderungan dan dengan itu ketidakadilan selama ia menguntungkan pihak sendiri.

Pada April 2023, laporan lain mendapati bahawa Khan menangguhkan “kes ICC terhadap Israel, mengecewakan peguam hak asasi manusia yang mewakili mangsa keganasan mengerikan di Jalur Gaza yang terkepung.” Seperti yang ditekankan oleh peguam kritikal waktu itu, mahkamah yang benar-benar berminat dalam pengusiran awam yang tidak sah, seharusnya meletakkan pembersihan etnik Israel selama dekad terhadap Palestin di pusat aktivitinya.

Selain itu, ICC berhenti menyiasat jenayah perang Amerika di Afghanistan. Amerika Syarikat pula mula mempamerkan sikap yang menggalakkan – dan menawarkan sokongan kewangan yang murah hati – kepada ICC, yang sebelum ini diancam dengan serangan jika berani mengheret warga Amerika ke muka pengadilan.

Dan semua itu sebelum kempen genosid Israel yang sekarang di Gaza, yang bermula selepas serangan Hamas awal Oktober 2023. Tel Aviv dan penyokong Baratnya – dalam erti kata jenayah, yang memang terpakai di sini, pengikut – telah berpura-pura Israel menangani serangan itu dengan “perang” terhadap Hamas. Tetapi sebenarnya, segala-galanya – kenyataan, taktik, dan yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya, paparan sadisme banyak anggotanya dan rakyatnya – menunjukkan dengan jelas bahawa ini bukan “perang,” walaupun peperangan itu sangat buruk. Sebaliknya, ini adalah genosid yang dilaksanakan dengan tujuan pembersihan etnik, lebih tepatnya, pengusiran orang Palestin dari Gaza (sekurang-kurangnya).

Dipandu oleh Afrika Selatan, Mahkamah Keadilan Antarabangsa – dalam satu erti, organisasi “saudara” ICC – sudah mengakui bahawa genosid adalah sekurang-kurangnya kemungkinan yang boleh diterima. Penting untuk difahami bahawa kes-kes ICJ mengambil masa bertahun-tahun untuk disimpulkan. Pada tahap ini, mendapati kemungkinan yang boleh diterima bagi genosid adalah keputusan terburuk yang boleh diduga untuk Israel. Memandangkan Tel Aviv sejak itu dengan tegas mengabaikan semua arahan yang dikeluarkan ICJ untuk mengawal serangannya, ia semakin mungkin bahawa pada akhirnya Israel akan diputus bersalah sepenuhnya.

Dan ketika ICJ menangani kes antara negara, ICC mendakwa individu – dan telah menonjolkan keraguan untuk mendakwa warganegara Israel. Kritik menunjukkan bahawa mahkamah dan Khan sendiri telah sangat “berhati-hati” dalam bertindak balas terhadap jenayah Israel. Mick Wallace, ahli Parlimen Eropah Ireland, telah menggambarkan Khan sebagai “boneka Empayar AS” yang menunjukkan “sikap pro-Israel” dan “tidak boleh dipercayai untuk menyampaikan keadilan.” Hanya pemecatan Khan sahaja, kata Wallace, boleh menyelamatkan ICC dari ketidakrelevanan. Gerakan BDS (Boikot, Cagaran dan Sanksi), pemain kunci dalam perlawanan rakyat Palestin dan antarabangsa terhadap Israel, bahkan menuntut genosid Israel dan, tidak hairan juga, memanggil untuk pemecatannya.

Hanya baru-baru ini, ketika kita kini sedang berada di akhir Oktober 2023, Khan akhirnya mengumumkan penyiasatan rasmi terhadap jenayah perang Israel di Jalur Gaza. Tetapi kritik menunjukkan bahawa langkah ini terlambat, dan Khan masih belum mengeluarkan sebarang waran tangkapan terhadap warga Israel. Maka, walaupun langkah positif, ia masih jauh daripada memuaskan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.