Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ini mengapa penghakiman ICJ mengenai genosid adalah kekalahan yang menghancurkan bagi Israel

(SeaPRwire) –   Mahkamah Antarabangsa menentukan bahawa penghakiman terhadap Israel adalah kekalahan yang menghancurkan bagi Israel

Mahkamah Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (ICJ) telah membuat keputusan mengenai kes yang dibawa oleh Afrika Selatan terhadap Israel. Mereka yang mengaitkan realisme dengan materialisme simplistik – jenis “ia hanya wujud jika saya boleh sentuhnya” – mungkin akan menganggap pentingnya penghakiman itu. Sebenarnya, ia adalah sejarah. Inilah sebabnya.

Pertama dan paling penting, mahkamah telah menentukan bahawa terdapat kemungkinan yang tinggi bahawa genosid sedang berlaku. Kertas kerja Afrika Selatan yang berjumlah lebih 80 muka surat panjang, dibahaskan dengan teliti dan sangat terperinci. Tetapi intinya adalah mudah: Ia telah memohon kepada ICJ – yang hanya menangani kes antara negara, bukan individu – untuk mendapati bahawa Israel sedang melakukan genosid dalam serangan terhadap Gaza, dengan itu melanggar hak asasi manusia Palestin secara kejam seperti yang dimungkinkan.

Penemuan seperti ini sentiasa mengambil masa bertahun-tahun. Untuk masa ini, pada peringkat awal ini, permintaan segera Afrika Selatan adalah supaya hakim memutuskan bahawa terdapat kemungkinan yang cukup tinggi genosid ini berlaku untuk melakukan dua perkara: Pertama, meneruskan kes (daripada menolaknya) dan kedua, mengeluarkan injunksi (dalam konteks ini dipanggil “langkah-langkah awal”) yang memerintah Israel untuk menahan tindakan genosidnya supaya hak mangsa Palestin mendapat perlindungan yang sewajarnya.

Mahkamah telah melakukan kedua-duanya, dengan majoriti 15 berbanding 2. Salah seorang daripada dua hakim yang tidak setuju adalah dari Israel. Yang mengundi, secara kesannya, terhadap Tel Aviv termasuk presiden mahkamah dari Amerika Syarikat, dan hakim dari Jerman, sebuah negara yang mengambil pendirian pro-Israel yang merosakkan.

Ini adalah kemenangan jelas bagi Afrika Selatan – dan bagi Palestin dan rakyat Palestin – dan kekalahan yang menghancurkan bagi Israel, seperti yang dinyatakan oleh Kenneth Roth, ketua Human Rights Watch yang sangat pro-Barat dengan jelas yang boleh dipercayai.

Adalah benar bahawa ICJ tidak mempunyai kuasa untuk menguatkuasakan penghakimannya. Ini perlu datang melalui Majlis Keselamatan PBB, di mana Amerika Syarikat melindungi Israel, terlepas apa yang dilakukannya, termasuk genosid. Walau bagaimanapun, terdapat sebab-sebab yang baik mengapa wakil-wakil Israel telah bertindak balas dengan kenyataan yang begitu angkuh dan agresif sehingga hanya menjejaskan reputasi antarabangsa Israel yang sudah terjejas:

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, misalnya, telah mempamerkan nihilisme undang-undangnya dengan menolak penemuan mahkamah yang dibuat dengan teliti itu sebagai “menghina”, walaupun Israel diberi peluang untuk membawa kesnya.

Menteri Keselamatan Negara Israel yang jauh kanan, yang telah disabitkan kesalahan dan dihukum penjara, Itamar Ben-Gvir, telah mengejek penghakiman itu dengan mesej X yang hanya mengatakan: “Hague schmague.”

Dan tentu saja, seperti biasa, semua orang yang tidak mengikut garis Israel akan difitnah sebagai “antisemit”: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kini menyertai Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan, sekarang, hampir semua orang dan segala-galanya di luar gegelung ideologi Zionisme dalam senarai mereka yang difitnah dengan cara ini. (Satu kesan sampingan penyalahgunaan yang merampas ini tuduhan antisemitisme ialah, tentu saja, ia tidak akan diambil serius lagi, walaupun apabila sepatutnya. Dan kita akan berterima kasih kepada Israel untuk itu.)

Walaupun ICJ tidak mempunyai tentera untuk memaksa Tel Aviv mematuhi undang-undang, letusan kemarahan ini membocorkan ketakutan yang besar. Anda mungkin bertanya mengapa. Selepas semua, satu-satunya perkara yang ICJ tidak lakukan adalah memerintah gencatan senjata. Beberapa pengulas telah memberi tumpuan kepada fakta ini, untuk mendakwa – dengan penuh kegembiraan di pihak Israel dan sekutunya, dengan kekecewaan yang besar di pihak lawan, kritikus dan pengkritik Israel – bahawa ini menghakis penghakiman itu.

Mereka silap. Seperti, misalnya, pakar undang-undang Palestin (berasaskan di Sekolah Pengajian Timur dan Asia, London) telah menerangkan, perintah gencatan senjata langsung adalah tidak mungkin. Terdapat beberapa sebab untuk itu: ICJ tidak boleh mengeluarkan perintah sedemikian kepada Hamas, jadi mengeluarkannya kepada Israel sahaja akan menjadi sukar dari segi prinsip dan, oleh kerana itu, juga akan memberikan amunisi untuk propaganda Israel. Oleh kerana hanya Majlis Keselamatan PBB yang boleh memberi gigi kepada penghakiman ICJ, cuba untuk mengisytiharkan gencatan senjata sepihak akan memudahkan Amerika Syarikat untuk menyabotaj Majlis itu dengan menghakis kesahihan penghakiman mahkamah itu sebagai berat sebelah. Walaupun konsisten bagi Afrika Selatan untuk meminta gencatan senjata di ICJ, institusi terbaik untuk memerintah satu ialah masih Majlis Keselamatan. Dan ia boleh ditafsirkan bahawa permintaan khusus yang dibuat ICJ kepada Israel hanya boleh dipatuhi di bawah gencatan senjata rasmi atau secara de facto.

Di luar isu gencatan senjata, terdapat faktor-faktor lain – dan, dari perspektif Israel, mungkin lebih menakutkan – yang mungkin berlaku. Walaupun Amerika Syarikat terus melindungi Israel, ini adalah dunia yang lebih besar. Kerajaan-kerajaan dan politik Barat yang menyokong Tel Aviv secara tidak bersyarat – dengan senjata, liputan dan hubungan awam diplomatik, dan dengan menindas kritikan Israel – akan merasa sejuk: Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Genosid dan Statut Rom tidak hanya mengutuk melakukan genosid tetapi juga tidak mencegah atau terlibat dalam satu genosid.

Dengan ICJ kini telah mengesahkan setidak-tidaknya bahawa genosid mungkin berlaku cukup untuk layak mendapat kes dan memerlukan tindakan segera, Joe Biden, Antony Blinken, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz, Rishi Sunak, Keir Starmer, Emmanuel Macron, Annalena Baerbock, untuk menamakan beberapa, harus mula bimbang: Walaupun ICJ tidak mengejar individu, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) melakukannya. Walaupun menangguhkan sebanyak yang boleh, ia kini lebih mungkin lagi akan dipaksa untuk membuka kes jenayah antarabangsa penuh skop.

Di samping itu, kes juga boleh dibawa di bawah bidang kuasa undang-undang domestik. Semua ini akan mengambil masa bertahun-tahun. Tetapi ia boleh berakhir dengan buruk bagi para politikus Barat yang sombong yang tidak pernah membayangkan bahawa tuduhan sedemikian boleh melarikan diri dari kawalan mereka (di mana mereka berkhidmat sebagai alat politik untuk mengejar pemimpin Afrika dan lawan geopolitik) dan menjadi masalah peribadi mereka sendiri, yang mungkin mengubah hidup.

Jika dunia lebih besar daripada Amerika Syarikat atau Barat, ia juga mengandungi lebih daripada politik dalam erti kata yang sempit. Dalam bidang naratif, ini juga merupakan kemunduran yang keras bagi Israel dan penyokongnya: Mereka yang dengan angkuh menolak kes Afrika Selatan sebagai tidak berasas atau “parodi”, misalnya di , kini membayar dengan kepercayaan mereka. Nilai mereka sebagai senjata dalam perjuangan Israel untuk pendapat awam global telah berkurangan.

Akhir sekali tetapi bukan yang terakhir, domain politik dan naratif tentu saja bertemu dengan perang: Ia tidak dapat dielakkan bahawa mereka yang memerangi Israel dengan senjata akan merasa digalakkan, dan dengan benar. Bagi pasukan seperti Perlawanan Palestin, pergerakan Ansar Allah (Houthi) yang secara de facto memerintah Yemen, Hezbollah, dan Iran, penghakiman ICJ ini bertepatan dengan kegagalan tentera Israel di Gaza: Walaupun pasukannya telah membunuh beramai-ramai orang awam (dan dengan obsesif merekod bukti kebanggaan jenayah mereka yang kini datang untuk menghantui mereka), mereka jauh dari “menghapuskan Hamas” (tujuan perang yang dinyatakan) atau membebaskan tebusan dengan kekerasan. Apabila pemencilan antarabangsa Israel semakin buruk, lawan-lawannya akan mempunyai semakin kurang alasan untuk menyerah kalah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ini ringkasnya