Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

ICC tiada hak untuk menyiasat Israel – Washington

(SeaPRwire) –   Mahkamah Jenayah Antarabangsa tidak mempunyai hak untuk menyiasat Israel – Washington

Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) tidak mempunyai bidang kuasa ke atas pegawai Israel, Timbalan Setiausaha Ajal Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat Vedant Patel memberitahu para wartawan pada hari Selasa, apabila perang di Gaza dijangka memasuki bulan ketujuh.

Kenyataannya mengikuti laporan bahawa mahkamah berpusat di The Hague mungkin akan mengeluarkan waran tangkap untuk kepimpinan Israel atas tindakan Tentera Pertahanan Israel (IDF) di Gaza. Bloomberg menulis pada Isnin bahawa negara Kumpulan Tujuh telah memberitahu ICC secara peribadi bahawa Israel mungkin menarik diri daripada gencatan senjata yang berpotensi jika penyiasat menyasarkan pegawainya secara langsung.

Walaupun tidak mengiktiraf bidang kuasa ICC ke atas warganegara sendiri, Amerika Syarikat bekerjasama dengan mahkamah dalam beberapa perkara, kata Patel kepada para wartawan. “Kami bekerja rapat dengan ICC dalam beberapa bidang utama. Kami fikir mereka melakukan kerja penting berkaitan dengan Ukraine, Darfur, Sudan,” katanya. “Tetapi sekali lagi, dalam kes ini, saya minta maaf, mereka sekadar tidak mempunyai bidang kuasa.”

Pegawai-pegawai di Jerusalem Barat bimbang bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant dan Ketua Turus Angkatan Tentera IDF Herzi Halevi mungkin menjadi sasaran ICC, menurut Times of Israel.

Dalam satu video yang dikeluarkan pada hari Selasa, Netanyahu mengecam waran yang berpotensi itu sebagai “satu penghinaan yang tidak terhingga.”

“Mengelabelkan pemimpin dan askar Israel sebagai penjenayah peperangan akan menambah api kepada kebakaran anti-Semitisme,” katanya, sambil menambah bahawa Israel tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah itu. Beliau menuduh ICC cuba “melemahkan keupayaan Israel untuk mempertahankan diri.” Seperti Amerika Syarikat, Israel bukanlah pihak kepada ICC.

Dalam ucapannya, Netanyahu menekankan bahawa tentera Israel tidak akan berhenti sehingga kumpulan militan Hamas dinetralkan, dan “bahawa Gaza tidak akan pernah lagi menjadi ancaman kepada Israel.”

Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), badan kehakiman berasingan, menetapkan bahawa ia “mungkin” tindakan IDF di Gaza boleh dianggap sebagai genosid. Mahkamah kini sedang meneliti kes yang dibawa terhadap Israel oleh Afrika Selatan, dan keputusan mengenai merit kes itu mungkin memakan masa bertahun-tahun. Presiden Israel Isaac Herzog mengecam keputusan ICJ untuk memulakan prosiding terhadap negaranya sebagai “mengerikan dan tidak masuk akal.”

Pusingan semasa pertarungan antara Israel dan Hamas meletus pada 7 Oktober, apabila militan Palestin menyerang wilayah Israel, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan menculik lebih daripada 250.

Lebih daripada 34,000 orang Palestin terbunuh di Gaza akibat serangan udara dan serbuan darat Israel, menurut pihak berkuasa tempatan. PBB berulang kali memberi amaran mengenai situasi kemanusiaan di Gaza yang semakin memburuk, di mana penduduknya menderita kelaparan dan kekurangan bekalan selain dari kejamnya perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.