Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

IAEA tegur EU atas bahan api nuklir Rusia

(SeaPRwire) –   Rafael Grossi memperingatkan Kesatuan Eropah terhadap penyingkiran bekalan nuklear Rusia

Tiada cara cepat untuk berpaling daripada bahan api nuklear Rusia, manakala memutuskan hubungan terlalu awal akan mendatangkan kesan buruk kepada pasaran tenaga global, Rafael Grossi, ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), memperingatkan pada Khamis.

Grossi bersuara semasa sidang akhbar berikutan sumber tenaga nuklear di Brussels yang menyatukan lebih 30 negara.

Ketua IAEA mendesak agar tidak membahagikan pembekal bahan api nuklear kepada “baik dan buruk,” dengan menekankan pentingnya mengambil kira keperluan pelbagai negara, seraya mengingat bahawa terdapat projek infrastruktur jangka panjang tertentu di mana bahan api Rusia sangat penting.

“Saya ingin memperingatkan terhadap titik tenaga nuklear yang baik lawan buruk ini,” kata Grossi, tambah “Saya tidak fikir ini yang kita perlukan dalam pasaran tenaga global.”

Amaran itu datang ketika Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo berkata dalam sumber itu pada Khamis bahawa rantai bekalan industri nuklear Eropah perlu diputuskan daripada Rusia secepat mungkin, sambil mengimbangi operasi semasa.

Komisioner Tenaga Kesatuan Eropah Kadri Simson menyokong kata-katanya, dengan berkata bahawa “lima negara ahli yang masih sangat bergantung kepada bahan api nuklear dari Rusia perlu berpeluang secepat mungkin.” Ini “bukan tugas mudah,” akui komisioner itu.

Sesetengah negara ahli EU telah mencadangkan memanjangkan sanksi blok yang telah dikenakan terhadap konflik Ukraine untuk merangkumi bahan api nuklear yang dijual oleh Moscow.

Syarikat gergasi tenaga nuklear milik negara Rusia, Rosatom, memiliki hampir 50% infrastruktur pengayaan uranium global dan menyumbang hampir 36% daripada eksport dunia pada 2022. Rosatom kini sedang membina lebih 20 reaktor nuklear di seluruh dunia, termasuk di Turki, China, India, dan negara ahli EU Hungary.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.