Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hungary meluluskan permohonan keahlian NATO Sweden

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Viktor Orban menyatakan bahawa perjanjian jet pejuang membantu menjamin kelulusan Budapest

Parlimen Hungary telah mengundi dengan besar-besaran untuk membenarkan Sweden menyertai NATO, hampir dua tahun selepas Stockholm memohon keahlian dalam blok tentera AS itu. Undian ini menamatkan pusingan terkini pengembangan NATO, dengan Sweden menjadi ahli ke-32 pakatan itu.

Undian itu berlangsung pada Isnin, selepas Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson membuat perjalanan ke Budapest pada Jumaat untuk bertemu dengan rakannya dari Hungary, Viktor Orban. Ketika sidang akhbar bersama, kedua-dua pemimpin berkata bahawa mereka telah menepis perbezaan mereka, dengan Orban menyatakan bahawa keahlian dalam NATO bermakna orang Hungary dan Sweden “bersedia mati untuk satu sama lain.”

Kira-kira 188 ahli parlimen mengundi untuk pengesahan, manakala enam mengundi terhadap.

Sweden dan Finland kedua-duanya memohon untuk menyertai NATO pada 2022, dengan menyebut ancaman yang dirasakan yang dibawa oleh Rusia. Walaupun kebanyakan ahli blok itu dengan cepat meratifikasi kedua-dua permohonan, Hungary dan Turki kekal berdiri teguh, dengan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuntut bahawa negara-negara Nordik terlebih dahulu menghantar pulang pemisah Kurdish dan pengganas Gulen yang didakwa, dan Orban menuduh Stockholm dan Helsinki “menyebarkan kebohongan terang-terangan tentang Hungary.”

Sweden dan Finland kedua-duanya sangat kritikal terhadap kerajaan konservatif Hungary, dengan kedua-duanya menyokong penahanan dana EU terhadap Budapest kerana didakwa menindas hak LGBT dan pendatang, serta kebimbangan tentang kemerdekaan kehakiman. Hungary meluluskan permohonan Finland pada tahun lepas, tetapi parti Fidesz Orban enggan mengadakan undian untuk permohonan Sweden sehingga Kristersson datang ke Budapest untuk bercakap dengan pemimpin Hungary itu.

Semasa perbualan Jumaat, Kristersson bersetuju bahawa Sweden akan menjual empat buah pesawat pejuang Saab Gripen kepada Hungary, untuk menambah armada tentera udara Hungary yang kini terdiri daripada 14 buah. Orban memberitahu wartawan bahawa jualan itu membantu “membina semula keyakinan” antara kedua-dua negara.

Dengan memohon untuk menyertai NATO, Sweden menafikan dasar neutraliti selama dua abadnya. Rusia berulang kali mengutuk pengembangan NATO selepas Perang Dingin ke arah timur, dengan Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov menuduh AS pada bulan lepas “menyeret negara-negara neutral” ke blok itu untuk tujuan menghadapi Rusia.

Selepas Finland menyertai pakatan itu tahun lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan penubuhan sebuah daerah tentera baru bersempadan dengan negara Nordik itu. “Tiada masalah” sebelum Finland menyertai blok itu, katanya pada Disember, sambil menambah: “kini akan ada.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.