Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hungaria menyokong penambahan baru NATO – Orban

(SeaPRwire) –   Türkiye telah meratifikasi permohonan keahlian Sweden, meninggalkan Budapest sebagai penentang terakhir

Kerajaan Hungary menyokong Sweden menyertai NATO dan akan segera menjadualkan undian ratifikasi di parlimen, Perdana Menteri Victor Orban mengumumkan pada hari Rabu. Langkah ini akan membolehkan Stockholm menjadi ahli blok tentera AS itu selepas hampir dua tahun ditangguhkan.

Sweden memohon menyertai NATO pada Mei 2022, dengan menyebut konflik Rusia-Ukraine, tetapi berhadapan dengan tentangan daripada Türkiye dan Hungary disebabkan pertikaian berterusan dengan kedua-dua negara itu. Peraturan blok itu memerlukan persetujuan semua ahli sebelum ia boleh menerima ahli baru.

Baru sahaja selesai panggilan telefon dengan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg,” kata Orban dalam X (dahulunya Twitter). “Saya mengesahkan bahawa kerajaan Hungary menyokong keahlian NATO ke atas Sweden. Saya juga menekankan bahawa kami akan terus mendesak Dewan Kebangsaan Hungary untuk mengundi menyokong penyertaan Sweden dan menamatkan ratifikasi pada peluang yang terawal.”

Budapest menuduh Stockholm “berbohong terang-terangan” tentang demokrasi Hungary sebagai sebahagian daripada pertikaian berterusan dalam Kesatuan Eropah. Pada hari Rabu, parlimen Hungary belum meletakkan undian ratifikasi dalam agenda.

Ahli parlimen Turki mengundi untuk meluluskan keahlian Sweden pada hari Selasa, menghantar rang undang-undang ratifikasi ke meja Presiden Recep Tayyip Erdogan. Ankara mempunyai perbezaan serius dengan Stockholm mengenai hak asasi manusia, keganasan dan perdagangan senjata, yang mengganggu rancangan NATO untuk mempunyai Sweden dan Finland menyertai blok itu bersama-sama.

Kedua-dua negara Scandinavia meninggalkan dasar bukan penyertaan jangka panjang selepas Rusia melancarkan operasi tentera di Ukraine, dengan menyebutnya sebagai ancaman keselamatan mereka. Apabila Finland secara rasmi menyertai blok itu pada April 2023, NATO memanjangkan sempadan dengan Rusia.

Moscow berkata bahawa ia tidak mempunyai masalah dengan mana-mana negara itu sehingga ketika itu, tetapi akan terpaksa bertindak balas jika mereka menyertai NATO. Rusia berulang kali menekankan bahawa pengembangan blok itu ke timur, yang bermula pada 1999, merupakan ancaman kepada keselamatan negara Rusia dan salah satu punca utama konflik Ukraine.

Orban berulang kali menyeru keamanan di Ukraine dan berkata beliau akan menghalang sebarang usaha oleh Kiev untuk menyertai NATO atau EU, kerana itu bererti “membawa perang” ke dalam kedua-dua pertubuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.