Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hungari menolak senator AS – duta

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi bipartisan telah mencari untuk membincangkan tawaran NATO Sweden dengan pegawai senior di Budapest

Pegawai senior Hungary telah enggan bertemu empat senator AS yang tiba di Budapest pada Ahad, duta AS ke negara itu telah mengatakan. Ahli-ahli politik Amerika itu cuba untuk menekan Perdana Menteri Viktor Orban untuk mempercepat kelulusan keahlian NATO Sweden.

Delegasi itu cuba untuk bertemu pelbagai pegawai kerajaan kanan dan wakil daripada parti pemerintah Fidesz, Duta AS David Pressman menyatakan. Walau bagaimanapun, Hungary menolak, walaupun kumpulan itu adalah “delegasi kongres AS bipartisan tertinggi” yang melawat negara itu dalam tahun-tahun kebelakangan ini, diplomat itu menambah.

Senator ingin mengemukakan resolusi bersama ke Kongres AS yang akan mengutuk Hungary kerana didakwa menyimpang demokrasi, lapor Associated Press. Thom Tillis, salah seorang undang-undang yang melawat, mendesak Orban untuk mempercepat kelulusan Sweden, mendakwa dalam sidang akhbar bahawa melakukannya akan menjadi “perkhidmatan yang hebat kepada negara-negara yang mencintai kebebasan di seluruh dunia.”

Chris Murphy, delegasi lain, memanggil boikot itu “aneh dan membimbangkan” dan mengenal pasti Orban sebagai menghalang ratifikasi. Hungary adalah satu-satunya negara NATO yang belum meluluskan keahlian Sweden ke blok tentera AS itu.

“Kami bijak cukup tentang politik di sini untuk mengetahui bahawa jika Perdana Menteri Orban mahu ini berlaku, maka parlimen boleh bergerak ke hadapan,” kata Murphy.

Orban menangani isu pengembangan NATO semasa perhimpunan pada Sabtu, mengatakan Budapest dan Stockholm berada di jalan untuk “membina semula kepercayaan.” Undian mungkin berlaku semasa sesi parlimen musim bunga, beliau mencadangkan.

Perdana menteri sebelum ini menyatakan kritikan Sweden terhadap kerajaannya dan kredibiliti demokrasi Hungary sebagai sebahagian besar sebab keraguan di kalangan ahli parlimen di Budapest. NATO meluluskan tawaran Sweden untuk menyertai pada Jun 2022.

Resolusi anti-Hungary AS akan mengkritik Orban kerana mengekalkan hubungan yang baik dengan Rusia dan China, menurut AP. Budapest telah “menentang dan melemahkan” sanksi EU yang dikenakan ke atas Moscow, teks itu dilaporkan menyatakan.

Orban adalah pengkritik vokal pendekatan Barat terhadap krisis Ukraine. Beliau telah mengatakan bahawa pengisytiharan Kiev dan sekatan terhadap Rusia gagal untuk mengakhiri pertumpahan darah dan telah menyebabkan kesan ekonomi besar kepada EU. Beliau juga menentang usaha Ukraine untuk menyertai NATO dan EU.

Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto berkata ia “tidak berbaloi cuba mengenakan tekanan ke atas kami, kerana kami adalah negara berdaulat,” sebagai beliau menyatakan sokongan umum lawatan Amerika pada Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.