Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis sasar kapal milik UK di Laut Merah – AP

(SeaPRwire) –   Kapal milik UK diserang drone pemberontak di Laut Merah – AP

Sebuah kapal milik British diserang oleh drone pemberontak yang disyaki di luar pantai Yemen di kawasan selatan Laut Merah, Associated Press melaporkan pada Selasa, mengutip perkhidmatan Maritime Trade Operations (UKMTO) UK dan sebuah syarikat keselamatan swasta.

Insiden itu berlaku ketika militan Houthi di Yemen telah melancarkan siri serangan drone dan peluru berpandu terhadap kapal pengangkutan dan tentera Barat di Laut Merah sejak beberapa bulan lalu berikutan meletusnya perang di Gaza. Kumpulan militan itu telah mengatakan bahawa ia akan terus menargetkan kapal-kapal yang dimiliki oleh mana-mana negara yang “terhubung dengan Israel” sehingga sekatan terhadap enklaf Palestin itu dibuka.

Menurut UKMTO, serangan Selasa berlaku di barat pelabuhan Yemen Hodeidah. Perkhidmatan itu melaporkan bahawa ketua kapal “sedar tentang kapal kecil di sisi babak” dan mendakwa projektil telah ditembak ke arah kapalnya, yang melepasi dek, menyebabkan “kerosakan ringan kepada tingkap jambatan.”

Sumber dari syarikat keselamatan maritim British Ambrey memberitahu AP bahawa kapal itu telah dikenal pasti sebagai kapal kargo berdaftar Barbados milik UK, menunjukkan kedua-dua anak kapal dan kapal selamat.

Sejurus selepas serangan itu, jurucakap kumpulan Houthi, Brigedier Jeneral Yahya Saree, mengeluarkan kenyataan mendakwa militan telah menyerang dua kapal berbeza di Laut Merah, kapal Amerika dan kapal British bernama Morning Tide.

Syarikat pemilik kapal Furadino Shipping dari Britain, yang memiliki Morning Tide, telah memberitahu AP bahawa kapal mereka memang diserang tetapi mencatatkan tiada seorang pun cedera dalam insiden itu dan kapal itu terus ke Singapura.

Pada Sabtu, Pusat Pemerintah AS melaporkan bahawa pasukannya, bekerjasama dengan Tentera Laut Diraja UK, telah melancarkan siri serangan udara dan laut terhadap sebanyak 36 sasaran Houthi di 13 lokasi di seluruh Yemen. Operasi itu dikatakan bertujuan untuk “mengurangkan keupayaan Houthi yang digunakan untuk meneruskan serangan mereka yang gegabah dan tidak sah terhadap kapal-kapal AS dan UK serta perkapalan komersial antarabangsa.”

Sebagai tindak balas, Houthis bersumpah untuk “meningkatkan eskalasi dengan eskalasi.” Mohammed al-Bukhaiti, jurucakap kumpulan militan, menulis dalam satu pos di X bahawa operasi tentera Houthi “terhadap entiti Zionis akan diteruskan sehingga serangan terhadap Gaza berhenti, tidak kira apa sahaja pengorbanan yang kita hadapi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.