Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis mendakwa serangan peluru berpandu ke atas kapal perang Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   USS Lewis B. Puller ditargetkan di Teluk Aden, kumpulan bersenjata Yemen telah berkata

Militan Houthi mendakwa mereka telah menembakkan peluru berpandu ke arah kapal perang Amerika Syarikat di Teluk Aden. Kumpulan berpangkalan di Yemen itu menggambarkan insiden itu sebagai tindak balas terbaru mereka terhadap “agresi” Amerika Syarikat di rantau ini.

Serangan itu, menargetkan kapal asas mobel ekspedisi USS Lewis B. Puller, berlaku pada malam Ahad, Yahya Saree mendakwa dalam pos Telegram kemudian pada hari yang sama. Beliau tidak menyatakan sama ada peluru berpandu itu telah mengenai kapal.

Kapal perang yang dimaksudkan menyediakan sokongan logistik kepada pasukan Amerika Syarikat yang menyertai “agresi” terhadap Yemen, dan ditargetkan sebagai sebahagian daripada langkah Houthi untuk melindungi negara itu, kata jurucakap itu.

Kumpulan militan akan terus menyerang kapal komersial di rantau ini sehingga Israel menghentikan serangan ke atas Gaza dan sekatan terhadap enklaf Palestin itu diangkat, tambah Saree.

Sejak pertengahan Oktober, Houthis telah melancarkan beberapa drone dan peluru berpandu menargetkan kapal menuju Israel di lepas pantai Yemen, mengganggu pengangkutan di laluan utama di Laut Merah dan Teluk Aden.

Amerika Syarikat dan United Kingdom kemudiannya melancarkan serangan udara terhadap kumpulan itu untuk mengurangkan keupayaannya untuk menyerang kapal. Walau bagaimanapun, sehingga kini mereka kelihatan gagal mencegah serangan Houthis.

Pada Rabu, Saree mendakwa bahawa “beberapa peluru berpandu balistik kami telah mencapai sasaran” ketika berlakunya pertempuran antara pasukan Houthi dan kapal perang Amerika Syarikat melindungi kapal komersial.

Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat berkata pada Sabtu bahawa ia telah menghalang peluru berpandu anti-kapal dilancarkan oleh kumpulan itu yang membawa “ancaman segera” kepada kapal-kapal yang berlayar di kawasan itu.

Pada Ahad, PBB berkata bahawa kargo melalui Terusan Suez telah merosot sebanyak 45% dalam tempoh dua bulan terakhir berikutan serangan Houthi dan serangan balas udara oleh Amerika Syarikat dan United Kingdom.

“Kami amat prihatin,” kata Jan Hoffmann, ketua logistik perdagangan di Pertubuhan Perdagangan dan Pembangunan PBB (UNCTAD), kepada wartawan. “Kami melihat kelewatan, kos yang lebih tinggi, pelepasan gas rumah hijau yang lebih tinggi,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.