Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis memukul kapal kontena Amerika Syarikat dengan peluru berpandu

(SeaPRwire) –   Serangan ke atas kapal kontena itu datang selepas serangan udara Amerika Syarikat dan Britain dilaporkan gagal mengurangkan keupayaan militia itu dengan ketara

Militan Houthi Yemen menyerang kapal kontena Amerika Syarikat dengan peluru berpandu balistik pada Isnin, Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat menyatakan dalam kenyataan. Militan itu telah mengancam untuk menyerang kapal dagang di Teluk Aden sebagai tindak balas kepada perang Israel terhadap Hamas.

Pada petang Isnin, “Militan Houthi yang disokong Iran menembak peluru berpandu anti-kapal balistik dari kawasan Yemen yang dikawal oleh Houthi dan menyerang kapal kontena M/V Gibraltar Eagle, kapal kontena yang didaftarkan di Kepulauan Marshall, dimiliki dan dioperasikan oleh Amerika Syarikat,” Pusat Pemerintahan Pusat, yang menyelia operasi tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah, berkata dalam kenyataan.

“Kapal itu tidak melaporkan sebarang kecederaan atau kerosakan yang ketara dan terus melakukan perjalanannya,” kenyataan itu teruskan.

Lebih awal pada Isnin, pasukan Amerika Syarikat mengesan pelancaran peluru berpandu anti-kapal balistik dari Yemen, Pusat Pemerintahan Pusat menambah, menyatakan bahawa pelancaran awal ini “gagal dalam penerbangan dan memberi kesan di darat di Yemen.”

Serangan itu datang kurang daripada seminggu selepas operasi tentera Amerika Syarikat dan UK dilancarkan di Laut Merah, dengan matlamat yang dinyatakan untuk mengekalkan laluan perkapalan komersial antara Laut Arab dan Mediterranean melalui Terusan Suez terbuka.

Laluan ini menyumbang kira-kira 15% lalu lintas kapal di seluruh dunia, dan dengan pasukan Houthi melancarkan 28 serangan ke atas kapal dagang setakat Isnin, syarikat pengangkutan besar termasuk Maersk, MSC, CMA CGM, dan Hapag-Lloyd telah mengalihkan kapal mereka melalui Tanjung Harapan di Afrika Selatan, laluan yang jauh lebih lama antara Asia dan Eropah.

Pasukan Houthi juga menyerang kapal tentera British dan Amerika yang beroperasi di rantau ini.

Pesawat pejuang British dan Amerika melancarkan serangan udara sekitar 70 sasaran Houthi di Yemen pada Khamis dan Jumaat lepas. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat John Kirby menggambarkan serangan itu memberi “kesan yang baik” kepada sasarannya, tetapi New York Times mendakwa hanya 25% aset tentera Houthi yang musnah dalam operasi itu.

Dalam ucapan kepada parlimen pada Isnin, Perdana Menteri Britain Rishi Sunak berkata bahawa UK bersedia mengambil tindakan tentera lanjut jika perlu. Pegawai Amerika Syarikat memberitahu New York Times bahawa AS juga boleh melancarkan gelombang serangan kedua.

Kempen pengeboman Amerika Syarikat dan Britain telah dikecam oleh Rusia dan Turki. Moscow menggelar operasi itu “tidak sah” kerana kekurangan keizinan Majlis Keselamatan PBB, dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menuduh kedua-dua negara itu cuba mengubah Laut Merah menjadi “laut darah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.