Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis melancarkan serangan ‘kompleks’ peluru berpandu

(SeaPRwire) –   Tentera Laut Amerika Syarikat menembak jatuh serangan bergegaran masukan semasa serangan terbaru

Houthis Yemen telah melancarkan puluhan peluru berpandu dan drone ke arah laluan perkapalan Laut Merah dalam salah satu serangan terbesar kumpulan itu sehingga kini. Pentagon menggelar serangan itu sebagai “kompleks”, tetapi mendakwa telah menangkis serangan itu.

Pusat Pemerintah Amerika Syarikat (CENTCOM), yang menyelia operasi di Timur Tengah dan Asia Tengah, mengumumkan serangan cubaan pada Selasa, dengan menyatakan beberapa peluru berpandu anti-kapal dan drone dilancarkan “dari kawasan Houthi-kawal Yemen ke Laut Merah Selatan.”

Lapan belas drone serangan satu hala, dua peluru berpandu krus dan satu peluru berpandu balistik telah ditembak jatuh oleh F-18 Amerika Syarikat dan beberapa kapal perang Amerika Syarikat dan British berpangkalan di rantau itu, CENTCOM teruskan, dengan menambah “Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan.”

Serangan peluru berpandu dan drone terbaru menandakan serangan Houthis ke-26 terhadap laluan perkapalan komersial di Laut Merah sejak 19 November, menurut pemerintah Amerika Syarikat. Kumpulan bersenjata yang menguasai bahagian Yemen itu telah bersumpah untuk meningkatkan operasi berikutan serangan Israel terhadap Gaza, dilancarkan sebagai tindak balas kepada serangan pengganas Hamas yang membunuh banyak orang pada tahun lepas.

Pada November, Houthis mengisytiharkan bahawa semua kapal “yang berkaitan dengan musuh Israel atau yang berurusan dengannya” akan menjadi “sasaran sah,” berikutan serangan membalas Israel ke atas Gaza, dan kemudian mengeluarkan menunjukkan pejuang menawan sebuah kapal didakwa berkaitan dengan negara Yahudi itu. Laporan seterusnya menunjukkan kapal itu dioperasikan oleh sebuah syarikat Jepun, dikibarkan di bawah bendera Bahamas dan membawa anak kapal antarabangsa, tetapi dimiliki sebahagiannya oleh .

Sumber tentera Amerika Syarikat yang dikutip oleh CNN mengesahkan bahawa tiga penghancur Amerika Syarikat membantu menetralkan peluru berpandu Houthi pada Selasa, tetapi meletakkan jumlah peluru berpandu yang ditangkis pada 24. Ia masih tidak jelas sama ada ia dilancarkan pada masa yang sama atau dari tapak yang sama, walaupun seorang pegawai tidak dinamakan mengatakan butiran lanjut akan dikongsi apabila tersedia.

Houthis belum memberikan komen mengenai serangan terbaru ini dalam kenyataan rasmi, tetapi seorang pegawai tentera tidak dinamakan kumpulan itu memberitahu Al Jazeera bahawa pasukannya “menyasarkan kapal berkaitan Israel di Laut Merah,” tidak memberikan penjelasan lanjut.

Laut Merah berfungsi sebagai hab perantaraan utama untuk produk petroleum rantau ini, dengan hampir 10% perdagangan minyak global dan dianggarkan AS$1 trilion barangan melalu Selat Bab el-Mandeb setiap tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.