Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Houthis melancarkan ‘beberapa’ peluru berpandu ke arah kapal-kapal di Laut Merah – tentera udara AS

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan Yemen menyerang kapal-kapal komersial di Laut Merah – tentera AS

Pasukan Houthi telah melancarkan beberapa peluru berpandu balistik ke atas kapal kargo di lepas pantai Yemen pada Selasa, menurut kenyataan Jabatan Pertahanan Pusat AS.

Sejak pertengahan Oktober, kumpulan militan yang berpangkalan di Yemen ini telah melancarkan beberapa drone dan peluru berpandu menyerang kapal-kapal di Laut Merah dan Teluk Aden, mendakwa bertindak menyokong rakyat Palestin ketika operasi tentera Israel di Gaza.

Menurut CENTCOM, serangan terbaru oleh kumpulan itu, yang digambarkan sebagai “pengganas disokong Iran,” menyerang dua kapal komersial.

Tiga peluru berpandu, yang datang dari “kawasan di bawah kawalan Houthi di Yemen,” telah dilancarkan ke arah kapal tangki Greek yang dimiliki Star Nasia, yang berlayar di bawah bendera Kepulauan Marshall, katanya.

Anak kapal melaporkan letupan berhampiran kapal itu, yang menyebabkan kerosakan ringan, tetapi tidak menyebabkan kecederaan. Kemudian, projektil lain jatuh tidak jauh dari kapal “tanpa kesan,” dan peluru berpandu ketiga telah dihalang oleh kapal peronda USS Laboon, yang beroperasi berhampiran Star Nasia, menurut kenyataan itu.

Tiga peluru berpandu lagi kelihatannya telah dilancarkan ke arah kapal tangki UK yang dimiliki, Morning Tide yang berdaftar di Barbados, tetapi jatuh ke dalam air, tidak menyebabkan kerosakan, kata CENTCOM.

Houthi sebelum ini mengatakan mereka telah menyerang Star Nasia, yang dikenal pasti sebagai kapal AS, dan Morning Tide.

Jurucakap mereka, Brigedier Jeneral Yahya Saree, berkata bahawa “peluru berpandu laut sesuai” telah digunakan terhadap dua kapal itu, dan “serangan itu tepat dan tepat.”

Beliau juga memberi amaran bahawa Houthi merancang operasi lanjut terhadap aset AS dan British di Teluk Aden dan Laut Merah sebagai tindak balas terhadap “agresi” terhadap Yemen oleh kedua-dua negara itu.

Pada hujung minggu, Amerika dan British melakukan lagi siri serangan udara di Yemen, dengan mengatakan ia bertujuan untuk mengurangkan keupayaan Houthi untuk mengganggu pergerakan kargo di salah satu laluan perkapalan tersibuk di dunia.

CENTCOM mengumumkan bahawa sekurang-kurangnya 36 sasaran di 13 lokasi merata negara itu telah dipukul, termasuk kemudahan penyimpanan, pusat arahan, sistem peluru berpandu, helikopter dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, Jeneral Yahya Saree menekankan bahawa kempen dipimpin AS “tidak akan menghalang kami dari sikap moral, agama dan kemanusiaan kami menyokong rakyat Palestin yang teguh di Gaza.” Tindakan AS dan UK “tidak akan luput tanpa tindak balas dan hukuman,” tegas jeneral Houthi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.