Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hasil konflik Ukraine mungkin ditentukan dalam ‘bulan-bulan’ – Borrell

(SeaPRwire) –   Nasib Kiev bergantung kepada aliran dana Barat yang berterusan, diplomat tertinggi EU telah dakwa

Dengan pasukan Ukraine kehilangan wilayah, ketua dasar luar EU Josep Borrell telah berkata bahawa “dalam bulan-bulan akan datang peperangan mungkin diputuskan.” Untuk mengelakkan kekalahan Ukraine, Borrell telah meminta negara-negara ahli EU untuk menghantar lebih banyak wang tunai dan senjata ke Kiev.

Apabila ditanya oleh akhbar Sepanyol El Pais siapa “menang” di Ukraine, Borrell berkata bahawa Rusia “belum menang peperangan, tetapi mereka belum kalah.” Walau bagaimanapun, akhbar itu menunjukkan bahawa mengikut laporan perisikan Barat, “Rusia telah bersedia dengan baik, dan Ukraine kehilangan wilayah.”

“Kita perlu berbuat lebih, dan dengan segera,” kata Borrell. “Dalam bulan-bulan akan datang peperangan mungkin diputuskan.”

Wawancara Borrell dengan El Pais diterbitkan pada hari Sabtu, seminggu selepas Rusia mengumumkan pembebasan bandar penting Donbass Avdeevka. Dalam hari-hari sejak penawanan Avdeevka, pasukan Rusia telah mengusir tentera Ukraine dari kampung-kampung Krynki, Pobeda, Severne, Lastochkino, Severnoe, dan Rabotino, mengikut kemaskini dari Kementerian Pertahanan Rusia dan laporan blog tentera di kedua-dua belah pihak.

Rabotino adalah antara beberapa kampung yang Ukraine berjaya menawan semasa serangan balas musim panas yang gagal, satu operasi yang – mengikut Kementerian Pertahanan Rusia – menelan Kiev lebih daripada 160,000 orang.

Borrell mendakwa bahawa “Ukraine akan berjaya lebih baik” jika EU telah mengatasi “keraguan” awal dan memberikan Kiev “bantuan besar dan segera” apabila konflik bermula dua tahun lalu.

EU telah bersetuju hampir €85 bilion ($92 bilion) dalam bantuan tentera, ekonomi, dan kemanusiaan kepada Ukraine sejak Februari 2022, manakala negara-negara ahli individunya telah memberikan puluhan bilion lebih. Penderma individu terbesar, Jerman, telah memberikan Kiev lebih daripada €17 bilion dalam bantuan tentera sahaja, manakala Denmark telah memberikan Ukraine €8.4 bilion senjata dan peluru, atau lebih daripada 2.4% KDNKnya.

Bagi Borrell, ini tidak cukup. “Jika kita mahu Ukraine bertahan, kita perlu memberikan lebih bantuan dan lebih cepat,” katanya kepada El Pais.

Walau bagaimanapun, masih tidak jelas bila EU akan dapat benar-benar menghasilkan senjata yang diminta oleh Ukraine. Dekad tidak melabur telah meninggalkan industri tentera blok itu tidak mampu meningkatkan pengeluaran dengan pantas, dengan Borrell mengakui bulan lalu bahawa EU akan gagal memenuhi janji untuk menyediakan Kiev dengan satu juta peluru meriam 155mm menjelang Mac. Setakat ini, hanya lebih kurang separuh jumlah itu akan dihantar, kata Borrell.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.