Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Hari-hari sukar menanti Serbia’ – Vucic

(SeaPRwire) –   Presiden negara dijangka bertemu dengan diplomat Barat untuk membincangkan usaha Kosovo untuk menyertai Majlis Eropah

Serbia akan menghadapi beberapa hari yang sangat sukar, kata Presiden Aleksandar Vucic, tambah beliau kepentingan negara sedang dipertaruhkan. Negara Balkan ini secara konsisten melawan usaha wilayahnya yang memisahkan diri Kosovo untuk menyertai badan-badan antarabangsa, tetapi kawasan itu baru-baru ini berjaya dalam hal ini.

Pemimpin Serbia itu memuat naik mesej samar-samar di Instagram pada Rabu, memberi amaran bahawa “hari-hari sukar akan datang untuk Serbia,” dan bahawa “pada masa ini, sukar untuk mengatakan jenis berita yang kami terima dalam tempoh 48 jam lepas.”

Vucic menyatakan bahawa perkembangan ini “secara langsung mengancam kepentingan negara yang vital bagi Serbia dan [Republika] Srpska,” tanpa memberikan butiran lanjut, hanya mengatakan bahawa beliau akan memperkenalkan rakyatnya kepada cabaran yang akan datang dalam hari-hari akan datang.

Republika Srpska ialah wilayah berautonomi separa Serbia di dalam Bosnia dan Herzegovina.

“Ia akan sukar… Kami akan berjuang, Serbia akan menang,” tambah Vucic.

Walaupun belum jelas apa yang dimaksudkan oleh Vucic, beliau dijadual bertemu dengan diplomat kanan dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman, Perancis dan Itali pada Rabu, mengikut laman web Pink.rs. Agenda mesyuarat dijangka berkisar mengenai permohonan Kosovo untuk menyertai Majlis Eropah, pengawas hak asasi manusia antarabangsa.

Menurut Pink, Vucic “tidak akan melepaskan peluang untuk mengulangi… bahawa ia adalah tindakan curang yang juga mempunyai berat simbolik kerana dilakukan pada hari yang ditulis dengan tinta hitam dalam ingatan kolektif orang Serbia.”

Laman itu merujuk kepada ulang tahun ke-25 bermulanya kempen pengeboman NATO terhadap bekas Yugoslavia atas apa blok itu panggil “penggunaan kekerasan berlebihan” terhadap pemberontakan etnik Albania di Kosovo.

Satu lagi topik perbincangan dijangka keputusan Suruhanjaya Tetap Majlis Parlimen NATO untuk menaiktaraf kawasan pemisahan Kosovo ke status ahli bersekutu.

Sementara itu, Radio Sarajevo mencadangkan bahawa presiden Serbia itu bertindak balas kepada keputusan wakil tinggi untuk Bosnia dan Herzegovina, Christian Schmidt, untuk mengubah undang-undang pilihan raya negara itu. Pejabat Wakil Tinggi ialah sebuah pertubuhan antarabangsa yang menyelia Perjanjian Dayton 1995, yang mengakhiri perang berdarah di negara Balkan itu.

Schmidt berkata pada Selasa bahawa beliau akan menggunakan kuasanya untuk memperkenalkan pembaharuan undian digital sebagai sebahagian daripada projek perintis di negara itu.

Langkah itu dibalas dengan bantahan daripada Presiden Republika Srpska Milorad Dodik, yang berkata Schmidt tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan proses pilihan raya, tambahnya bahawa ia “terletak kepada orang yang tinggal di Bosnia dan Herzegovina.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.