Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hamas melepaskan video baharu tawanan Israel

(SeaPRwire) –   Klip pendek berakhir dengan keterangan: “Besok kami akan memberitahu nasib mereka”

Hamas menandai hari ke-100 konflik di Gaza dengan mengeluarkan klip menunjukkan tiga tahanan Israel yang ditahan oleh kumpulan bersenjata Palestin sejak serangannya ke Israel pada 7 Oktober.

Dalam video berdurasi 37 saat yang diterbitkan di media sosial pada Ahad, tahanan yang dikenali sebagai Noa Argamani, 26, Yossi Sharabi, 53, dan Itay Svirsky, 38, meminta pihak berkuasa Israel untuk memudahkan pembebasan mereka.

Klip tanpa tarikh berakhir dengan dua keterangan dalam bahasa Arab, Ibrani dan Inggeris. Salah satunya membaca: “Besok kami akan memberitahu nasib mereka,” dan yang lain: “Kerajaan anda berbohong.”

Klip penculikan Argamani di festival muzik Supernova adalah antara yang pertama muncul di talian pada hari serangan Hamas ke atas Israel, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan beberapa 240 diambil sebagai tebusan.

Pada Ahad, ibu Noa Liora Argamani, yang berada dalam peringkat lanjut kanser dan menggunakan kerusi roda, berucap di hadapan 120,000 orang dalam perhimpunan menyokong tahanan di Tel Aviv. “Noa telah ditahan tebusan oleh Hamas selama 100 hari, dan saya tidak faham bagaimana ia masih di sana. Saya berharap saya akan dapat melihatnya sebelum hari terakhir saya,” katanya.

Sharabi dan Svirsky juga diambil oleh penembak pada 7 Oktober dari kibbutz Be’eri, terletak berhampiran sempadan timur Israel dengan Jalur Gaza.

Hamas melepaskan kira-kira separuh tebusan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Menurut pihak berkuasa Israel, ia kini menahan 132 orang, manakala 25 tebusan terbunuh dalam pertempuran.

Pada Ahad, jurucakap Abu Obeida sekali lagi memberi amaran bahawa serangan berterusan ke atas Gaza oleh Pasukan Pertahanan Israel membahayakan nyawa tebusan Israel.

“Nasib banyak tebusan dan tahanan musuh telah menjadi tidak diketahui dalam minggu-minggu kebelakangan ini… Kebanyakannya kemungkinan terbunuh baru-baru ini, yang lain berada dalam bahaya besar setiap jam dan kepimpinan dan tentera musuh membawa tanggungjawab penuh,” tegas Obeida.

Netanyahu menekankan pada Sabtu bahawa operasi tentera di Gaza akan berterusan sehingga mencapai “matlamat menghapuskan Hamas, memulangkan semua tebusan kami dan memastikan Gaza tidak akan lagi membentuk ancaman kepada Israel.”

Angka terkini daripada kementerian kesihatan Gaza mencadangkan bahawa 23,938 orang terbunuh dan 60,582 cedera dalam serangan Israel ke atas enklaf Palestin itu dalam tempoh 100 hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.