Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hamas buat tuntutan ‘tidak masuk akal’ – Israel

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah bersumpah untuk mencapai “objektif perang yang adil” di Gaza

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memberi semangat kepada militan Palestin untuk membuat tuntutan yang tidak dapat diterima, mengancam prospek perjanjian pembebasan tebusan dan gencatan senjata di Gaza, Israel Barat mendakwa pada Selasa.

Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menuduh Hamas menunjukkan “ketidakminatan yang mutlak terhadap perjanjian yang dinegosiasikan,” selepas resolusi Majlis Keselamatan PBB pada Isnin memanggil untuk gencatan senjata serta-merta dan pembebasan tanpa syarat tebusan Israel yang tinggal.

Kumpulan militan Palestin didakwa menuntut “penghentian segera perang, penarikan penuh IDF dari Jalur Gaza dan meninggalkan pentadbirannya.”

“Israel tidak akan menangani tuntutan delusional Hamas. Israel akan mengejar dan mencapai objektif perang yang adilnya: Memusnahkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas, pembebasan semua tebusan, dan memastikan Gaza tidak akan menjadi ancaman kepada rakyat Israel pada masa hadapan,” kata pejabat Netanyahu.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti terhadap Gaza selama lebih lima bulan, berikutan serangan kejutan Hamas terhadap negara Yahudi pada 7 Oktober, yang menyaksikan 1,100 orang terbunuh dan 250 ditawan. Pasukan Israel sejak itu telah membunuh hampir 32,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, mengikut statistik terkini dari Kementerian Kesihatan Gaza.

Kedua-dua pihak telah terlibat dalam perbincangan tidak langsung di Qatar, membincangkan gencatan sementara yang berpotensi semasa mana beberapa 40 tebusan Israel akan dibebaskan sebagai balasan untuk ratusan tahanan Palestin. Walaupun Israel mencadangkan resolusi PBB itu telah menjejaskan perbincangan, kementerian luar Qatar menyatakan pada Selasa bahawa ia tidak mempunyai “kesan segera ke atas perbincangan, mereka masih berterusan seperti sebelum ini.”

Selepas Amerika Syarikat enggan menggunakan kuasa veto di Majlis Keselamatan PBB, Israel menuduh Washington menarik diri daripada kedudukannya yang “konsisten” dan membatalkan misi peringkat tinggi ke AS. Sementara itu, Putih Rumah berkata mereka “terkejut” dengan tindak balas Netanyahu, dengan beberapa pegawai memberitahu Axios bahawa Netanyahu mungkin membuat krisis buatan untuk mendapatkan sokongan untuk operasi tentera yang dirancang di bandar selatan Gaza Rafah.

Netanyahu telah mengekalkan selama berbulan-bulan bahawa kubu Hamas yang tinggal “perlu dimusnahkan sepenuhnya.” Walau bagaimanapun, dengan lebih satu juta orang Palestin dipaksa ke Rafah oleh serangan Israel ke atas bahagian lain enklaf, serangan ke atas bandar itu “boleh membawa kepada pembunuhan beramai-ramai orang awam,” amaran PBB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.