Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hakim tolak beberapa tuduhan terhadap Trump

(SeaPRwire) –   Tiga daripada 13 tuduhan terhadap Trump ditolak

Peguam untuk bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan sekutunya telah memenangi kemenangan separa dalam kes campur tangan pilihan raya Georgia terhadap mereka, dengan meyakinkan hakim bahawa beberapa daripada tuduhan tidak disokong oleh dakwaan khusus tentang tingkah laku jenayah.

Hakim Mahkamah Tinggi Fulton County Scott McAfee mengeluarkan keputusan terbarunya dalam kes itu pada Rabu, membatalkan tiga daripada 13 tuduhan terhadap Trump. Beliau juga melepas beberapa daripada tuduhan terhadap bekas Ketua Staf Rumah Putih Mark Meadows dan beberapa peguam yang mempersoalkan kekalahan sempit Trump kepada Joe Biden dalam pilihan raya presiden Georgia 2020, termasuk bekas Datuk Bandar New York Rudi Giuliani.

Pembatalan semua berkaitan dengan kira-kira tuduhan mengugut untuk meyakinkan seorang pegawai awam untuk melanggar sumpah jawatannya. McAfee bersetuju dengan hujah yang dibuat oleh peguam pertahanan bahawa pendakwaan gagal membuat dakwaan khusus tentang jenayah asas yang pegawai awam telah ditekan untuk melakukan.

“Mereka tidak memberi defendan cukup maklumat untuk mempersiapkan pertahanan mereka dengan bijak, kerana defendan boleh telah melanggar perlembagaan, dan dengan itu statut, dalam puluhan – jika tidak ratusan – cara yang berbeza,” tulis McAfee dalam keputusannya.

Walau bagaimanapun, hakim meninggalkan 35 tuduhan lain terhadap Trump dan 14 defendan lain dalam tempat. Dakwaan inti terhadap semua defendan adalah tuduhan rasuah berkaitan dengan usaha mereka untuk memulangkan kemenangan Biden di Georgia.

Trump telah mendakwa bahawa pilihan raya telah dicuri daripadanya melalui penipuan. Beliau juga telah menghujahkan bahawa pertuduhan terhadapnya di Georgia dan tiga kes lain di seluruh negara adalah sebahagian daripada “penganiayaan” yang disebabkan oleh politik untuk menghalangnya memenangi kembali kepresidenan dalam pertandingan semula 2024 beliau dengan Biden.

, peguam utama pertahanan untuk Trump, memuji keputusan McAfee untuk “membatalkan tuduhan penting dalam pertuduhan itu.” Beliau menambah, “Keputusan itu merupakan aplikasi undang-undang yang betul, kerana pendakwaan gagal membuat dakwaan khusus tentang sebarang salah laku yang dikatakan pada tuduhan itu. Keseluruhan penganiayaan Presiden Trump adalah politik, membentuk gangguan pilihan raya dan seharusnya dibatalkan.”

Hakim belum membuat keputusan mengenai permohonan pertahanan untuk menggugurkan Peguam Daerah Fulton Fanni Willis dari kes itu kerana beliau didakwa berbohong kepada mahkamah dan mendapat manfaat kewangan daripada hubungan intimnya dengan peguam yang beliau upah untuk memimpin pendakwaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.