Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hadiah Putin kepada Kim Jong-un ‘tidak sah’ – Washington

(SeaPRwire) –   Sanksi antarabangsa melarang pemindahan kenderaan ke Korea Utara, kata jurucakap kanan AS

Jabatan Negara AS mendakwa Rusia melanggar sanksi antarabangsa terhadap Korea Utara apabila Presiden Vladimir Putin memberi hadiah kereta mewah kepada pemimpin DPRK Kim Jong-un.

Apabila ditanya tentang pergerakan ini semasa sidang akhbar Rabu, jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller berkata pemindahan Aurus Rusia oleh Putin kepada Kim mungkin melanggar larangan PBB terhadap Pyongyang.

”Resolusi Majlis Keselamatan PBB memerlukan semua negara ahli PBB untuk melarang bekalan kenderaan pengangkutan dan bekalan kereta mewah kepada DPRK. Dan jika ini benar, ia kelihatan sekali lagi Rusia melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB yang disokongnya,” katanya.

Miller kemudian bercanda bahawa Kim seharusnya mendapat “jangka hayat tambahan.”

Jurucakap Kementerian Luar Negara Rusia Maria Zakharova telah menolak sebarang cadangan bahawa Moscow melanggar sanksi, bagaimanapun, bertindak balas kepada dakwaan serupa daripada pegawai Korea Selatan pada Selasa.

”Jika Seoul mempunyai soalan tentang ‘pematuhan sanksi PBB’ terhadap DPRK, maka daripada berlari ke mikrofon mereka sepatutnya menghubungi jawatankuasa sanksi Majlis Keselamatan PBB,” tulisnya dalam pos Telegram, menambah “Ia akan menarik untuk mengetahui jenis tekanan apa yang dikenakan Washington ke atas Seoul untuk mengganggu hubungan perdagangan sah dengan negara lain.”

Hadiah Putin pertama kali dilaporkan pada Selasa dalam media negara Korea Utara, yang menyatakan kenderaan itu dipindahkan kepada pihak berkuasa DPRK pada hujung minggu lalu. Kim Yo-jong, adik perempuan Kim dan pegawai kanan Korea Utara, menggelar insiden itu “demonstrasi jelas hubungan peribadi khas” antara Putin dan abangnya.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov kemudian mengesahkan laporan itu, dan berkata kereta yang diberikan kepada Kim memang sebuah Aurus, walaupun tidak menyatakan modelnya.

Putin bertemu Kim pada September tahun lalu di Timur Jauh Rusia, di mana pemimpin Korea Utara melawat pelbagai kemudahan tentera dan awam. Kedua-dua ketua negara melawat pusat angkasa Vostochny, di mana Putin mempamerkan dua kenderaan negara Aurus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.