Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gereja Katolik diserang di Istanbul (VIDEO GRAPHIK)

(SeaPRwire) –   Presiden Turki Tayyip Recep Erdogan telah meminta suspek bermuka ditangkap dalam tempoh 24 jam

Dua lelaki bermuka bersenjata telah membunuh seorang ketika upacara di sebuah gereja Katolik di Istanbul pada Ahad, menurut pegawai Turki yang mengesahkan.

Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya berkata serangan pada gereja Katolik Itali Santa Maria di daerah Sariyer di bahagian timur laut Istanbul pada hari Ahad berlaku hampir pada tengah hari tempatan.

Yerlikaya menambah mangsa yang ditembak mati kelihatan ditargetkan secara terancang oleh pembunuh, yang identiti mereka ditutup oleh topeng. “Siasatan menyeluruh telah dilancarkan berhubung perkara ini dan kerja telah bermula untuk menangkap penyerang,” tulis Yerlikaya di media sosial pada Ahad.

Gabenor Istanbul Davut Gul berkata mangsa adalah warganegara Turki dan tiada kecederaan lain berkaitan insiden itu, menurut Reuters.

Presiden Turki Tayyip Recep Erdogan menyatakan kesedihannya terhadap insiden itu dalam panggilan kepada paderi gereja, pegawai tempatan daripada parti pemerintah AK Parti dan konsul jeneral Poland di Istanbul, menurut berita agensi itu.

Erdogan berkata pembunuh akan dijumpai “dalam tempoh 24 jam” dan langkah-langkah “perlu” diambil untuk mengesan suspek.

Paus Francis juga menawarkan ucapan takziah selepas doa mingguan Angelusnya dari Vatican pada Ahad. “Saya menyatakan kedekatan saya kepada masyarakat Gereja Santa Maria Draperis di Istanbul yang mengalami serangan bersenjata semasa upacara yang menyebabkan satu kematian,” kata Paus, merujuk kepada kapel dengan nama Inggerisnya.

CCTV yang diperolehi media Turki menunjukkan serangan dengan butiran grafik. Dua lelaki bersenjata memasuki gereja, kelihatan mengikuti lelaki berpakaian hitam sebelum dia ditembak dan cedera parah, rakaman menunjukkan. Selepas itu, dua penyerang meninggalkan gereja dengan tenang.

Bapa saudara mangsa, yang identiti belum disahkan secara rasmi, berkata mangsa berusia 52 tahun bercadang untuk menjadi Kristian tetapi belum dibaptis. Turki adalah negara bermajoriti Islam – dengan hanya 0.2% penduduk dianggarkan Kristian atau agama yang diiktiraf seperti Yahudi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.