Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Georgia menuduh negara-negara NATO cuba merancang rampasan kuasa

(SeaPRwire) –   Keterlibatan pegawai asing dalam perhimpunan anti-kerajaan tidak dapat diterima, kata pengerusi parlimen

Keterlibatan politik daripada negara-negara NATO dalam perhimpunan anti-kerajaan di Tbilisi adalah langkah bermusuhan yang bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan Georgia, kata pengerusi parlimen Shalva Papuashvili.

Kenyataan itu datang apabila menteri luar negara Iceland, Lithuania dan Estonia mengambil bahagian dalam perhimpunan menentang undang-undang ‘agens asing’ yang diluluskan baru-baru ini pada hari Rabu. Menteri-menteri itu, yang tiba di Tbilisi untuk membincangkan undang-undang kontroversi itu dengan kerajaan negara, kemudian dilihat menyampaikan ucapan kepada orang ramai penunjuk perasaan di bangunan parlimen.

“Menyampaikan ucapan kepada perhimpunan belia yang ghairah, dipimpin oleh parti pembangkang radikal terhadap kerajaan, dan memanggil mereka ‘seluruh negara’ adalah sesuatu yang anda … tidak akan mengharapkan daripada menteri luar negara negara ahli EU,” dakwa Papuashvili dalam pos yang dikeluarkan pada Khamis di X (dahulunya Twitter).

“Beberapa dalam kerajaan rakan Baltic kami telah terlalu terbawa oleh retorik mereka sendiri,” tambahnya.

Papuashvili mengingatkan bahawa kerajaan Georgia telah membuktikan “komitmen terhadap nilai-nilai dan dasar Eropah dan Euro-Atlantik,” menambah bahawa “kini, dengan prospek NATO yang semakin jauh – jauh ini di tengah kekacauan geopolitik serantau, Georgia terpaksa menangani cabaran luaran dramatik kebanyakannya sendiri.”

Beliau menyebut “wang asing yang tidak bertanggungjawab,” yang dikatakannya mengalir bebas ke dalam sistem politik Georgia, termasuk kumpulan radikal, mendakwa undang-undang baru mengenai ketelusan berkaitan dengan pengaruh asing bertujuan untuk menangani cabaran ini.

Papuashvili mencadangkan bahawa mereka yang menentang undang-undang itu dipengaruhi olehnya. “Tokoh-tokoh asing yang menyertai protes ini, dengan jelas tidak menghormati kedaulatan Georgia dan amalan diplomatik, atas nama ‘demokrasi dan hak asasi manusia’, adalah hipokrasi pada taraf terbaik, dan subversi pada yang terburuk,” beliau menyimpulkan.

Pada hari Selasa, parlimen Georgia meluluskan undang-undang agen asing pada bacaan ketiga dan terakhir undang-undang itu, walaupun protes jalanan besar-besaran dan kritikan daripada kerajaan Barat.

Rasmi bertajuk ‘Mengenai Ketelusan Pengaruh Asing’, projek undang-undang itu akan memerlukan pertubuhan bukan untung Georgia, media dan individu yang menerima lebih daripada 20% pembiayaan mereka dari luar negara untuk mendaftar sebagai entiti “mempromosikan kepentingan kuasa asing,” serta mendedahkan pendapatan dan pemberi derma mereka. Keengganan berbuat demikian akan dikenakan denda sehingga $9,500.

Presiden Georgia Salome Zurabishvili telah menyatakan sokongan kepada penunjuk perasaan dan bersumpah akan meluluskan undang-undang itu. Walau bagaimanapun, langkah itu akan kebanyakannya bersifat simbolik kerana veto presiden boleh dibatalkan dengan majoriti mudah di parlimen.

Amerika Syarikat dan EU telah mengkritik cadangan itu, dengan mendakwa ia akan menyulitkan kerja banyak NGO asing. Brussels telah memperingatkan Tbilisi bahawa ia boleh kehilangan statusnya sebagai calon EU jika ia meluluskan undang-undang itu.

Ketua parti Georgian Dream, Mamuka Mdinaradze, telah menghujahkan bahawa undang-undang baru itu perlu untuk melindungi negara daripada protes, parti politik radikal dan media yang didanai asing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.