Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gempa bumi menggoncang Bandaraya New York

(SeaPRwire) –   Gempa bumi menggegarkan Bandaraya New York

Sesi Majlis Keselamatan PBB terganggu pada hari Jumaat selepas ibu pejabat PBB di New York mula bergetar. Si penyebab ialah gempa bumi di bawah negeri jiran New Jersey, dirasakan berpuluh-puluh kilometer jauhnya.

Penduduk Bandaraya New York dan kawasan sekitarnya meluahkan kegelisahan melalui media sosial apabila bumi di bawah kaki mereka mula berguncang.

Laporan awal melaporkan gempa bumi 5.5 skala magnitud berhampiran North Plainfield, New Jersey, yang boleh dirasakan sejauh Pennsylvania. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Geologi Amerika Syarikat (USGS) kemudian menyatakan magnitudnya hanyalah 4.8 dan pusat gempa bumi di bawah Whitehouse Station, New Jersey, 30km lebih jauh ke barat.

Tiada laporan kecederaan atau kerosakan harta benda sehingga kini.

Timur laut Amerika Syarikat tidak dikenali dengan gempa bumi, kerana ia jauh dari sebarang garis sesar yang didokumenkan. Gempa bumi terbesar yang pernah direkodkan di kawasan Bandaraya New York ialah kira-kira 5.2 dalam skala magnitud dan dicatatkan pada tahun 1884.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.