Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gempa bumi berganas meninggalkan kerosakan yang membinasakan di AS (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Bandar Omaha, Nebraska, teruk terkena dengan pihak berkuasa tempatan membantu mangsa yang mungkin

Beberapa taufan kuat telah merosakkan bahagian tengah Amerika Syarikat, meninggalkan ratusan rumah yang rosak teruk atau musnah sama sekali dalam laluannya, dengan pihak berkuasa memberi amaran bahawa ribut yang teruk dijangka berterusan sehingga Ahad.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan menerima lebih daripada taufan di negeri Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska dan Iowa sehingga 9 malam Masa Tengah.

Gambar dan video dramatik cuaca buruk beredar secara dalam talian, menunjukkan laluan kemusnahan, beberapa direkod oleh stesen berita tempatan manakala yang lain diambil oleh pemerhati ribut.

Salah satu taufan paling kuat merosakkan bandar Omaha, sebuah bandar dengan kira-kira 485,000 orang di Nebraska, dengan pihak berkuasa tempatan melaporkan kerosakan besar ke atas rumah dan perniagaan, tetapi tiada kematian disahkan.

“Ada banyak pokok tumbang. Ada bumbung rumah hilang. Anda pasti dapat melihat laluan taufan,” kata leftenan polis Neal Bonacci, apabila rakaman media sosial menunjukkan beberapa struktur yang musnah sama sekali atau rosak teruk tanpa bumbung.

“Kami akan memeriksa harta benda di timbunan serpihan, kami akan memeriksa di ruang bawah tanah, cuba mencari sebarang mangsa dan pastikan semua orang yang memerlukan bantuan diselamatkan,” Ketua Bomba Omaha Kathy Bossman menambah.

Taufan “sangat membahayakan” lain menyentuh tanah berhampiran bandar-bandar Harlan, Shelby dan Minden di Iowa, dengan ahli meteorologi memberi amaran kerosakan yang mungkin “membinasakan.”

Perkhidmatan Cuaca mengeluarkan ramalan “menakutkan”, menurut AP, memberi amaran bahawa hujan batu besar dan angin kencang dijangka pada hari Sabtu, dengan lebih taufan dijangka merentasi bahagian Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma dan Texas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.