Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Fyodor Lukyanov: Adakah Rusia mahu Donald Trump menang?

(SeaPRwire) –   Satu penggal kedua untuk Republikan akan menandakan permulaan perubahan yang sebenar dalam kedudukan antarabangsa AS

Kedua-dua calon yang dijangka dalam pilihan raya presiden AS tahun ini mempunyai kelemahan jelas dan mencatatkan penarafan tidak menggalakkan. Dalam kes Joe Biden, sebab utama kritikan jelas – kelemahan senil dan kognitif yang semakin ketara. Sementara itu, Donald Trump akan diserang secara konsep – sebagai ancaman kepada demokrasi dan kepentingan negara Amerika.

Seperti lapan tahun lalu, salah satu hujah yang berulang kali dikemukakan ialah bahawa Trump kagumi diktator, bermimpi tentang pemerintahan seorang dan membenci sekutu Amerika, yang mana dia mahu mengkaji semula strategi dasar luar negara keseluruhannya. Tema tradisional campur tangan Rusia di pihak Trump belum muncul, tetapi cenderung akan berlaku dalam satu bentuk atau yang lain. Pada dasarnya, hujah bahawa kedatangannya semula ke Rumah Putih akan menjadi kemenangan bagi Kremlin adalah biasa. Kami tidak semestinya bersetuju dengan pandangan itu, tetapi terdapat jangkaan bahawa kemungkinan presiden Trump kedua akan meningkatkan kedudukan Rusia.

Anggapan serupa dibuat pada 2016-2017, sebelum dan sebaik sahaja kedatangannya yang pertama ke Rumah Putih. Walau bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa hubungan menurun dengan ketara; sebenarnya, Trump sendiri tidak pernah berhenti mengulangi bahawa tiada siapa yang lebih keras dengan Moscow daripada dirinya. Dari segi bilangan sanksi dan sekatan, tempoh ini bahkan menetapkan rekod, walaupun kini, dengan Biden di kerusi panas, ia tentu sahaja hanyalah ujian kering untuk bacchanalia sebenar.

Jadi, apa yang boleh dijangka daripada Trump jika berjaya pada November? Dari segi pendekatan praktikal dan pengalaman hidup, realitinya Trump adalah seorang ahli perniagaan dan pengusaha. Memang, seorang pengusaha perseorangan itu.

Dia telah menjalankan perniagaan keluarga sepanjang hayatnya, di mana dia membuat semua keputusan dan mengharapkan pekerjanya mematuhi beliau secara tidak bersyarat. Di pusat alam semesta beliau hanyalah dirinya sendiri. Tetapi kini dia telah membuat ruang untuk Amerika juga, yang mana beliau mesti membuat hebat untuk menjadi terkenal dalam sejarah sebagai presiden terhebat semua. Negara-negara lain, termasuk Rusia, tidak banyak menarik minat Trump. Dalam fikirannya, mereka hanyalah alat untuk membantu mencapai matlamat utamanya.

Mentaliti perniagaan bekas presiden adalah kualiti berharga. Tidak kira betapa keras seorang ahli perniagaan profesional mungkin, tugasnya bukan untuk memusnahkan tetapi untuk memperbanyak, jika tidak perniagaan itu sendiri kehilangan maknanya. Trump merupakan presiden AS pertama dalam masa yang lama (mungkin sejak Jimmy Carter) tidak melancarkan sebarang kempen ketenteraan baru. Retorik dasar luar negerinya yang keras, dengan serangannya yang melampau terhadap lawan-lawannya, sentiasa disertai dengan penarikan balik yang berhati-hati. Dia berwaspada dan enggan campur tangan dalam situasi yang penuh dengan komplikasi yang tidak dapat difahami.

Keberkesanan taktik sedemikian dalam arena antarabangsa secara amnya dipersoalkan. Tetapi di mana Trump melihat kepentingan utama, ia berfungsi, seperti yang ditunjukkan dalam hubungan dengan China dan ahli NATO Eropah. Dalam kedua-dua kes, isunya adalah wang – terma akses ke pasaran AS dan jumlah yang dibayar untuk pertahanan. Trump berjaya bergerak pada kedua-dua barisan.

Isu-isu rumit dengan komponen strategik dan pengiraan geopolitik tidak dapat diselesaikan pada tahap kewangan sahaja, seperti yang juga ditunjukkan Trump dengan pendekatan kepada Korea Utara dan, sebahagian daripadanya, Rusia. Tetapi, bertentangan dengan imejnya, dia berwaspada terhadap isu-isu ini, dipandu oleh prinsip “jangan buat kerosakan.”

Isolasionisme yang dituduhkan kepada Trump ditunjukkan dalam ketidakpeduliannya terhadap apa yang berlaku di negara-negara lain, bagaimanapun mereka diaturkan. Ia mempersoalkan keseluruhan konstruk politik-ideologi Amerika moden, yang berasaskan pengembangan nilai-nilai untuk memaksa negara-negara lain berselaras dengan tertib yang diketuai AS. Pendekatan ini mempunyai akarnya jauh kembali dalam sejarah “Khotbah di Bukit”. Tetapi tidak pernah sebelum ini ia menjadi imperatif tidak dipersoalkan, disokong oleh kekuatan penuh Amerika Syarikat, seperti yang berlaku dalam zaman global. Usaha Trump untuk mencabar aksiom ini merupakan sebab utama serangan hebat terhadap nalurinya dasar luar.

Mereka yang percaya bahawa Moscow menyokong Trump tidak sepenuhnya salah, tetapi sebabnya bukan kerana pesaing itu mempunyai sifat pro-Rusia. Sebab dia tidak.

Jika calon Republikan yang dijangka akhirnya menang terdapat dua senario mungkin. Yang pertama ialah pertempuran putus asa di Washington, di mana banyak tenaga akan digunakan untuk pertengkaran antara dan dalam parti. Ini menguntungkan Rusia, kerana perhatian musuh akan teralih. Yang kedua ialah bahawa kemunculan semula Trump, walaupun dalam keadaan amat tidak menggalakkan, bermakna permulaan perubahan sebenar dalam kedudukan antarabangsa Amerika – ke arah agenda yang lebih sempit dan pemilihan keutamaan yang lebih pragmatik, membuka peluang baru untuk bakinya dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.