Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Florida hantar tentera untuk hentikan ‘penjajahan’ pendatang

(SeaPRwire) –   Kira-kira 1,000 anggota Garda Negara akan membantu Texas memperkukuh sempadan Amerika Syarikat-Mexico

Gabenor Ron DeSantis telah mengumumkan bahawa beliau akan menghantar anggota Garda Negara Florida untuk membantu Texas menangkis “penjajahan” pendatang haram. Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berjuang untuk mencegah Texas daripada menyegel sempadan.

Kira-kira 1,000 askar akan dihantar ke Texas, kata pejabat DeSantis dalam kenyataan pada Khamis. Mereka akan disertai oleh anggota Garda Negara Florida dan kira-kira 90 anggota pelbagai agensi penguatkuasaan undang-undang Florida yang sudah berada di sempadan.

“Negeri-negeri mempunyai setiap hak untuk mempertahankan kedaulatan mereka dan kami gembira untuk meningkatkan sokongan kami kepada Texas kerana Negeri Bintang Tunggal bekerja untuk menghentikan penjajahan merentasi sempadan,” kata DeSantis. “Bantuan tambahan kami akan membantu Texas menambah halangan tambahan, termasuk kawat berduri sepanjang sempadan. Kami tidak mempunyai negara jika kami tidak mempunyai sempadan.”

Semasa minggu pertamanya dalam jawatan, Biden menandatangani serentetan perintah eksekutif membatalkan sekatan imigresen Trump. Penyeberangan haram meningkat kerana akibatnya, dengan rekod 302,000 orang ditangkap menyeberang sempadan 2,000 batu pada Disember, dan lebih 10 juta masuk ke AS sejak 2021. Di bawah dasar Biden ‘tangkap dan lepaskan’, pendatang haram yang ditangkap dibenarkan dibebaskan segera ke AS, dengan arahan untuk hadir di perbicaraan imigresen bertahun-tahun akan datang.

Texas – yang berkongsi lebih 1,200 batu sempadan dengan Mexico – menghantar anggota garda ke sempadan pada 2021 dan mula membina halangan kawat berduri di titik penyeberangan popular. Pentadbiran Biden bertindak balas dengan menyaman negeri itu, dan Mahkamah Agung membuat keputusan bulan lepas bahawa ejen persekutuan boleh mengakses sempadan untuk menanggalkan kawat berduri.

Gabenor Texas Greg Abbott bersumpah untuk menentang keputusan itu dan memasang lebih banyak kawat, dengan mengatakan bahawa pentadbiran Biden telah mengabaikan kewajipan perlembagaan untuk menguatkuasakan undang-undang imigresen persekutuan, dan bahawa tugasnya untuk melindungi pengundinya mengatasi mana-mana undang-undang persekutuan.

Walaupun Jabatan Keselamatan Dalam Negeri memberi Abbott tiga hari untuk memulakan penanggalkan halangan pada akhir bulan lepas, seorang pegawai Jabatan Kawalan Sempadan dan Kastam Amerika Syarikat memberitahu Fox News bahawa agensi itu tidak mempunyai “rencana” untuk bertindak dan memusnahkan halangan selepas Abbott mengabaikan tarikh akhir.

Beberapa 25 gabenor Republikan mengeluarkan kenyataan solidariti bersama Abbott minggu lepas, menuduh Biden “membenarkan pelepasan besar-besaran di seluruh Amerika pendatang yang memasuki negara kami secara haram.”

Florida telah menghantar pegawai penguatkuasaan undang-undang dan askar untuk membantu Texas sejak 2021. Anggota Garda Negara telah membina halangan dan pos pemerhatian, manakala pegawai Lebuh Raya Florida telah menangkap hampir 150,000 pendatang haram dan menuntut 2,102 orang dengan tuduhan penyeludupan manusia atau perdagangan manusia, kata pejabat DeSantis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.