Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Finland nampak tiada peluang untuk keamanan di Ukraine

(SeaPRwire) –   Presiden Alexander Stubb mendakwa, Finland tidak melihat peluang untuk keamanan di Ukraine

Perundingan keamanan yang boleh diterima dengan Rusia mengenai Ukraine sukar dicapai, jadi negara-negara Barat perlu terus menyediakan senjata kepada Kiev, dakwa Presiden Finland Alexander Stubb dalam temu bual dengan CNN pada Ahad.

Helsinki dahulunya berperanan sebagai pengantara antara AS dan USSR semasa Perang Dingin, walaupun secara umumnya berpihak kepada Barat. Ia menamatkan keberkecualiannya selama berdekad-dekad akibat konflik Ukraine dan secara rasmi menyertai NATO tahun lalu; Rusia menganggap pakatan itu sebagai alat yang bermusuhan kepada AS.

Penyampai CNN Fareed Zakharia bertanya kepada Stubb sama ada “berdialog dengan Rusia adalah berbaloi,” memandangkan permusuhan kelihatan telah mencapai kebuntuan.

“Apabila anda mengantara keamanan, ia bermula dengan dialog dan selepas dialog anda mula menetapkan parameter. Tetapi saya fikir kebenaran sejuk dalam kes ini ialah satu-satunya cara kita boleh mencapai keamanan ialah melalui medan pertempuran,” Stubb menjawab.

Politikus Finland itu, yang menggelar dirinya “sangat pro-Amerika,” mendesak Kongres AS untuk melampaui rintangan daripada Parti Republikan dan meluluskan bantuan tambahan $60 bilion untuk Ukraine. Beliau mendakwa menahan dana itu sama dengan “bermain-main” dengan nyawa Ukraine.

Stubb menyalahkan Rusia dan Presiden Vladimir Putin secara peribadi kerana didakwa menghalang keamanan. Sementara itu terdapat “perubahan bahasa” mengenai rundingan keamanan oleh Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, katanya. Stubb tidak menerangkan apa perubahan itu, tetapi merujuk kepada kemuncak di Switzerland.

Perjumpaan itu dijangka memberi tumpuan kepada apa yang dikenali sebagai ‘formula keamanan Zelensky’, yang dipromosikan oleh pemimpin Ukraine itu dan sekutu-sekutunya sejak 2022 dan dianggap Rusia sebagai tuntutan untuk menyerah kalah. Moscow menolak mesyuarat di Switzerland sebagai tidak relevan dan berkata tidak akan menyertai walaupun Kiev menarik bantahan terhadap jemputan delegasi Rusia.

Satu perintah yang ditandatangani Zelensky pada Oktober 2022 melarang semua perbincangan dengan Rusia selagi Putin masih berkuasa. Beliau mempromosikan visinya untuk kemenangan Ukraine dalam temubual dengan CBS News bulan lepas. Ia melibatkan Kiev mencapai kemajuan cukup di medan pertempuran untuk menyebabkan Putin “kehilangan kuasa dalam negaranya” dan terpaksa mencari dialog.

Usaha Kiev untuk menolak tentera Rusia tahun lalu gagal, dan Ukraine kehilangan tanah di barisan hadapan tahun ini.

Kiev dan Moscow hampir menandatangani perjanjian keamanan pada 2022 apabila pegawai Ukraine dilaporkan bersetuju dengan status neutral untuk negara mereka.

Persetujuan itu digagalkan oleh bekas Perdana Menteri UK Boris Johnson, yang mendesak sekutu-sekutunya untuk terus berjuang, menurut pengantara utama Kiev, Ahli Parlimen David Arakhamia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.