Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Finland menjual basikal pelarian yang digunakan pencari suaka

(SeaPRwire) –   Negara Nordik sebelum ini menuduh Rusia membantu pendatang haram dalam usaha mengganggu EU – dakwaan yang telah dibantah kuat oleh Moscow

Pihak berkuasa Finland telah menjual lelong seratus basikal yang digunakan oleh pemohon suaka untuk menyeberangi sempadan dengan Rusia. Pihak berkuasa berkata kebanyakan migran yang cuba memasuki negara Nordik itu berasal dari Afrika dan Timur Tengah. Helsinki menutup semua persimpangan pada Disember 2023 kerana jumlah permohonan suaka.

Penutupan itu kemudian dilanjutkan secara tidak terhad, dengan pihak berkuasa baru-baru ini mencadangkan bahawa beberapa persimpangan mungkin dibuka semula jika parlimen Finland memberi lampu hijau kepada undang-undang sempadan sementara. Jika diluluskan, undang-undang itu akan membolehkan kerajaan “mengehadkan penerimaan permohonan” daripada pemohon suaka yang cuba memasuki dari Rusia.

Jualan lelong, yang menampilkan seratus basikal, diadakan oleh pegawai kastam Finland di kampung sempadan Vaalimaa pada hari Khamis. Basikal pertama dijual pada harga €70 ($76), walaupun pembeli dikehendaki membayar cukai nilai tambah 24% tambahan daripada harga.

Contoh lain menarik tawaran lebih tinggi, dengan seorang memberitahu wartawan bahawa €120 yang dibelanjakannya adalah “harga yang agak munasabah” memandangkan keadaan basikal yang baik. Tawaran tertinggi yang direkodkan dalam jualan lelong itu kira-kira €160.

Kebanyakan basikal adalah model buatan Rusia yang disita pada musim gugur 2023. Walaupun ada yang jelas telah digunakan untuk sementara waktu, yang lain pula hampir dalam keadaan baru.

Selepas menjual seratus basikal pertama, Kastam Finland merancang untuk menganjurkan jualan lelong serupa dalam minggu-minggu akan datang, dengan semua hasil pergi ke kerajaan.

Pemohon suaka cuba menyeberangi sempadan menaiki basikal kerana tidak dibenarkan berjalan kaki. Sekali di Finland, kebanyakan migran memilih untuk meninggalkan kenderaan mereka di tempat tanpa dibersihkan oleh kastam.

Berbicara pada bulan lepas, Perdana Menteri Finland Petteri Orpo menuduh Rusia menggunakan “pendatang haram terhadap kami,” dan meminta “penyelesaian bersama EU untuk menghentikan fenomena ini.” Pegawai Finland yang lain sebelum ini juga menuding jari ke arah Moscow atas banjir migran tahun lepas.

Rusia menafikan menggunakan migran sebagai senjata, dengan Setiausaha Akhbar Kementerian Luar Negara Maria Zakharova menuduh Helsinki enggan bekerjasama antara agensi sempadan negara-negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.