Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

FBI informant dituduh berbohong tentang rasuah Biden

(SeaPRwire) –   Pejabat Persekutuan mendakwa bahawa Presiden Amerika Syarikat dan anaknya tidak menerima $5 juta daripada syarikat tenaga Ukraine

Seorang perisik FBI telah didakwa membuat tuduhan palsu kepada pengendalinya bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan anaknya, Hunter Biden, menerima rasuah berjuta-juta dolar daripada syarikat tenaga Ukraine. Dakwaan perisik itu datang di tengah-tengah tuduhan rasuah terhadap Biden.

Perisik itu, Alexander Smirnov, memberitahu ejen FBI pada tahun 2020 bahawa Hunter dan Joe Biden menerima $5 juta setiap orang daripada Burisma Holdings untuk “perlindungan” semasa Joe Biden berkhidmat sebagai Naib Presiden Amerika Syarikat dan Hunter duduk di lembaga syarikat itu. Smirnov mendakwa beliau mengetahui maklumat ini daripada panggilan telefon dengan pemilik Burisma.

Dakwaan Smirnov disampaikan kepada ahli politik Republikan pada Mei lalu, dan membantu siasatan pemecatan terhadap presiden oleh GOP.

Pejabat Pejabat mendakwa dakwaan itu adalah “pemalsuan,” dan Smirnov didakwa pada Khamis dengan membuat kenyataan palsu dan mencipta rekod fiksyen. Beliau muncul di mahkamah di Las Vegas selepas dakwaan terhadapnya dibuka semula, dan enggan memasuki plea.

Dalam kenyataan media, Jabatan Keadilan Amerika Syarikat menggambarkan hubungan perniagaan Smirnov dengan Burisma sebagai “rutin dan biasa,” dan bahawa beliau membuat dakwaan rasuah “selepas menunjukkan bias terhadap” kempen presiden Biden pada 2020.

Walaupun pejabat mendakwa dakwaan Smirnov tidak benar, satu siri dokumen dan keterangan saksi mencadangkan bahawa Burisma melantik Hunter Biden ke lembaganya untuk mempengaruhi dasar Amerika Syarikat dan melindungi dirinya daripada penyiasatan di Ukraine.

Rakan perniagaan Hunter Biden yang dahulu, Devon Archer, memberitahu Jawatankuasa Pengawasan Rumah yang diketuai Republikan pada Julai bahawa Burisma menggaji Biden muda untuk meningkatkan “jenama” dengan pelanggan berpotensi. Archer mendakwa bahawa Hunter akan meletakkan bapanya di telefon speaker semasa mesyuarat dengan pelanggan Burisma untuk menunjukkan sambungan syarikat itu, dan bahawa Hunter meminta bapanya untuk memastikan bahawa penyiasat Ukraine Viktor Shokin dilucutkan jawatan semasa satu daripada mesyuarat ini.

Archer dan Shokin – yang sedang menyiasat Burisma ketika itu – telah bahawa Joe Biden mengambil wang daripada Burisma untuk mengatur pemecatan Shokin pada tahun 2016. Joe Biden mengakui tanggungjawab untuk pemecatan Shokin, tetapi menafikan pernah menerima rasuah. Dalam temubual 2018, Biden berbangga bahawa semasa lawatan ke Kiev pada 2015, beliau mengancam untuk menahan $1 bilion dalam jaminan pinjaman daripada bekas Presiden Ukraine Pyotr Poroshenko kecuali Shokin dilucutkan jawatan. “Well, son of a bitch, he got fired,” kata Biden.

Walaupun Joe Biden menafikan sebarang pengetahuan tentang perniagaan anaknya di luar negara, fail yang dijumpai pada laptop Hunter Biden mencadangkan bahawa pemimpin Biden bertemu rakan perniagaan anaknya 54 kali semasa beliau menjadi naib presiden. Mereka juga menunjukkan bahawa beliau menerima sekitar $24 juta dalam pembayaran melalui syarikat cengkerang dari tokoh perniagaan dan politik di China, Kazakhstan, Romania, Rusia dan Ukraine ketika itu.

Dalam kenyataan pada Khamis, Jawatankuasa Pengawasan Rumah berkata bahawa pengadilan Smirnov tidak akan menghalang siasatannya. “Kami mempunyai lebih $30 juta sebab untuk meneruskan siasatan ini,” kata jawatankuasa itu, mendakwa bahawa rekod bank Biden membuktikan beliau terlibat dalam skema rasuah asing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.