Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU sebahagiannya beralih kepada ‘ekonomi perang’ – pegawai rasmi

(SeaPRwire) –   Blok sedang menuju pengeluaran 2 juta peluru setahun untuk Ukraine, komisioner pasaran dalaman Eropah telah mengatakan

Industri pertahanan Kesatuan Eropah sebahagian darinya telah beralih ke ekonomi perang, Komisioner Pasaran Dalaman Eropah Thierry Breton telah berkata.

Kiev mungkin akan menghadapi “tempoh bahaya” tahun ini kerana tumpuan politik Barat yang menyokongnya kini telah berpaling ke Pilihan Raya Parlimen Eropah pada 6-9 Jun dan Pilihan Raya Presiden AS pada 5 November, Breton menerangkan dalam temubual dengan penyiar Perancis BFMTV pada Isnin.

Rusia mungkin akan mengambil kesempatan daripada “ketidakpastian” ini dan “maju ke hadapan” di garis hadapan, katanya.

“Kerana ini, kami di Eropah telah memutuskan untuk meningkatkan subsidi kami secara ketara dalam senjata dan peluru” untuk Ukraine, komisioner menekankan.

Menurut Breton, Kesatuan Eropah kini sedang menuju pengeluaran 2 juta peluru, termasuk kaliber 155mm setahun untuk Ukraine.

Beliau berkata bahawa adalah adil untuk mengatakan Kesatuan Eropah telah “berpindah ke ekonomi perang” sekurang-kurangnya dalam pengeluaran peluru.

“Cabaran sekarang adalah bagi kami untuk beralih ke ekonomi perang dalam semua segmen industri pertahanan Eropah,” komisioner tambah.

Pada bulan Mac, Suruhanjaya Eropah meluluskan pengaliran €500 juta ($590 juta) untuk meningkatkan pengeluaran peluru di Kesatuan Eropah. Menurut Brussels, blok akan mampu menghasilkan 2 juta peluru setahun menjelang akhir 2025.

Tahun lepas, Kesatuan Eropah berjanji untuk menyediakan Kiev dengan 1 juta peluru menjelang Mac 2024. Walau bagaimanapun, ia kemudiannya mengakui bahawa ia tidak akan mampu memenuhi matlamat ini. Pegawai Ukraine mengatakan bahawa mereka menerima kira-kira satu pertiga daripada apa yang dijanjikan.

Pada bulan April, Presiden Perancis Emmanuel Macron menekankan bahawa pindahan ke ekonomi perang adalah “perlu” kerana perbelanjaan pertahanan dan pesanan tentera telah meningkat di seluruh Kesatuan Eropah.

Rusia telah memberi amaran berulang kali bahawa senjata asing yang dihantar ke Kiev tidak akan menghalang Moscow daripada mencapai matlamat tentera mereka, tetapi hanya akan memanjangkan pertarungan dan meningkatkan risiko konfrontasi terus antara Rusia dan NATO. Menurut pegawai di Moscow, penyediaan senjata, perkongsian maklumat, dan latihan tentera Ukraine bermakna negara-negara Barat telah menjadi pihak secara de facto kepada konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.