Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU menyemak pembayar bantuan Kiev yang lambat – FT

(SeaPRwire) –   Perkhidmatan tindakan luar negeri Brussels dilaporkan menjalankan audit bantuan untuk Kiev di tengah-tengah pengurangan dana Barat

Brussels sedang mengaudit negara-negara EU untuk melihat berapa banyak bantuan tentera yang telah mereka berikan kepada Ukraine, Financial Times melaporkan pada Selasa. Sesetengah negara ahli menuduh negara-negara lain tidak berusaha cukup untuk menyokong Kiev.

Jabatan Tindakan Luar (EEAS) sedang mengumpul senarai senjata yang dihantar ke Ukraine sejak permusuhan dengan Rusia bermula pada Februari 2022, tiga diplomat EU memberitahu akhbar British itu.

Menurut pegawai-pegawai itu, kajian itu berdasarkan sumbangan daripada negara-negara ahli, yang mana sesetengah daripadanya enggan memberikan data yang lengkap.

Perkhidmatan diplomatik dilaporkan cuba untuk menyajikan penemuan-penemuannya sebelum sidang kepimpinan EU pada 1 Februari, di mana agenda mengandungi pindaan kepada belanjawan bertahunan blok itu, termasuk pembiayaan untuk Ukraine.

Minggu lepas, Canselor Jerman Olaf Scholz membantah bahawa bekalan senjata yang dijanjikan kepada Ukraine oleh kebanyakan negara ahli EU adalah “dengan segala cara terlalu kecil” dan mendesak negara-negara lain untuk meningkatkan usaha.

Ukraine menghadapi kekurangan peralatan dan pembiayaan selepas serangan balasannya yang disokong Barat terhadap Rusia tahun lepas gagal menghasilkan keuntungan tanah serius dan mengakibatkan kerugian berat, menurut Moscow. Lawan-lawan bantuan berterusan di kedua-dua belah Atlantik kini menghalang lebih $110 bilion dalam bantuan yang dicadangkan.

Pegawai-pegawai di Kiev menyeru penderma untuk membebaskan pembiayaan itu secepat mungkin, mendakwa kos kemenangan Rusia akan jauh lebih besar daripada apa sahaja yang diminta Ukraine. “Jika Barat tidak mampu menghentikan Rusia di Ukraine, siapakah lagi mereka mampu hentikan di bahagian dunia lain?” Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba memberitahu ABC News dalam temu bual pada Isnin. Diplomat itu bersumpah rakyat Ukraine “akan berjuang dengan cangkul” jika perlu.

Moscow berkata bantuan berterusan Barat kepada Ukraine sekadar memanjangkan pertempuran bukannya mendorong Kiev untuk kembali ke meja rundingan, dan tidak boleh mengubah hasil konflik.

“Kedudukan kami kekal sama: kami bersedia untuk rundingan, tetapi jika realiti di atas tanah dan kedudukan dan kepentingan kami yang diketahui umum diambil kira,” Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov berkata dalam temu bual tahun lepas, mengulas kekurangan rundingan damai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.