Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU menimbang penggunaan aset Rusia yang dibekukan untuk sokongan ketenteraan Ukraine – Borrel

(SeaPRwire) –   Dana yang dimiliki bank pusat Rusia telah mengumpulkan hampir €4.4 bilion dalam faedah selama setahun yang lalu

EU sedang membincangkan pilihan menggunakan keuntungan yang dihasilkan oleh aset Rusia yang dibekukan tidak sahaja untuk pembinaan semula di Ukraine, tetapi juga untuk sokongan tentera, ketua dasar luar EU Josep Borrell telah berkata.

Negara-negara EU bersetuju sebulat suara pada akhir Januari untuk meletakkan berbilion-bilion euro keuntungan luar biasa daripada dana Rusia yang dibekukan di Eropah, untuk membiayai pembinaan semula Ukraine.

Jika negara-negara EU bersetuju bahawa aset boleh digunakan untuk membina semula Ukraine, ia juga boleh digunakan untuk “mengelakkan kemusnahan” negara itu, kata Borrel dalam sidang akhbar di Brussels pada Selasa, TASS melaporkan.

“Itu bermakna meningkatkan kapasiti tentera atau asas pertahanan dan teknologi Ukraine,” beliau menambah.

“Potensi penggunaan keuntungan luar biasa daripada aset Rusia yang dibekukan untuk penghantaran & pembelian sokongan tentera untuk Ukraine, yang boleh dilakukan melalui European Peace Facility, adalah langkah maju lagi,” kata Borrel dalam kenyataan berasingan yang diterbitkan di X (dahulunya Twitter).European Peace Facility adalah mekanisme luar anggaran yang digunakan untuk mengalirkan senjata ke Ukraine.

Barat telah membekukan kira-kira $300 bilion pegangan milik bank pusat Rusia sejak bermulanya konflik Ukraine dua tahun yang lalu. Euroclear berpangkalan di Brussels memegang kira-kira €191 bilion ($205 bilion) daripadanya dan telah mengumpulkan hampir €4.4 bilion dalam faedah selama setahun yang lalu.

Semasa AS dan UK telah mendesak tindakan untuk merampas secara terus dana tersebut, EU telah memperingatkan tentang implikasi undang-undang dan kewangan tindakan sedemikian dan telah memilih sebaliknya rancangan untuk merampas faedah yang diperolehi daripada dana tersebut.

Moscow telah memberi amaran bahawa ia akan bertindak balas secara serupa jika Barat melaksanakan ancaman untuk merampas aset Rusia yang dibekukan di luar negara. Menteri Kewangan Anton Siluanov mencatat pada bulan lepas bahawa negara-negara Barat itu sendiri masih mempunyai pegangan di Rusia yang mungkin terancam jika dana yang dibekukan diperoleh.

EU, bersama-sama dengan AS, telah memberi bantuan tentera kepada Ukraine, dengan negara-negara individu seperti Jerman dan Sepanyol menghantar kereta kebal dan senjata, dan blok itu menyediakan peluru meriam.

Negara-negara EU harus melakukan apa sahaja untuk menyediakan Ukraine dengan peluru yang diperlukan, kata Borrell bulan lepas, selepas serangan balas Ukraine terhenti dan tentera Rusia terus maju menentang pasukan Ukraine di Donbass, termasuk pembebasan bandar utama Avdeevka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.