Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mengutuk ‘ekstremis Israel’

(SeaPRwire) –   Penduduk tanah tinggi di Tebing Barat telah menghalang konvoi bantuan ke Gaza

Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell telah menuntut Israel bertindak terhadap “ekstremis” menyerang konvoi bantuan kemanusiaan dalam perjalanan ke Gaza.

Berikutan serangan Israel ke atas bandar Rafah, yang bersempadan dengan Mesir di Gaza, bekalan makanan dan barang lain untuk Gaza telah diarah semula melalui Israel. Pada Isnin, satu konvoi sedemikian telah dirompak berhampiran Hebron.

“Saya terkejut dengan serangan berulang dan masih tidak diperiksa oleh ekstremis Israel terhadap konvoi bantuan dalam perjalanan ke Gaza, termasuk dari Jordan. Ratusan ribu orang awam sedang kelaparan,” Borrell (sebelum ini Twitter) pada malam Selasa. Beliau menggesa pihak berkuasa Israel untuk “menghentikan operasi ini dan memegang mereka yang bertanggungjawab.”

Pengutukannya datang selepas Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan mengutuk serangan itu semasa sidang akhbar Pejabat Putih pada Isnin.

“Ia benar-benar tidak termaafkan bahawa ada orang yang menyerang dan merampas konvoi ini datang dari Jordan pergi ke Gaza untuk menghantar bantuan kemanusiaan,” kata Sullivan. “Ia sesuatu yang kami tidak berkompromi – kami mendapatinya benar-benar dan sepenuhnya tidak dapat diterima.”

Dalam insiden Isnin, satu konvoi telah dihentikan di sekatan Tarqumiya berhampiran Hebron dan kumpulan orang memusnahkan sebahagian makanan dari trak. Aktivis keamanan Israel Sapir Sluzker Amran, yang menyaksikan serangan itu, mengenal pasti pelaku sebagai kumpulan bernama Tsav 9.

“Kebanyakan mereka adalah penduduk tanah tinggi. Mereka juga tinggal di sana, mereka adalah penduduk tanah tinggi di kawasan perumahan di kawasan itu,” katanya kepada CBS News pada Selasa. “Tema umum di antara semua mereka adalah bahawa mereka berasal dari kumpulan kanan Zionis.”

Gambar dan video yang diambil oleh Amran menunjukkan penyerang memanjat ke atas trak, melemparkan paket makanan ke tepi jalan dan menuangkan tepung dari beg.

“Mereka mula beberapa bulan lalu, mereka mengumpul banyak wang dan mereka mempunyai banyak penyokong dalam kerajaan,” kata Amran kepada CBS, mendakwa tentera dan polis Israel menyalurkan lokasi konvoi bantuan kepada kumpulan itu. Beliau juga mendakwa bahawa salah seorang penduduk tanah tinggi telah menyerangnya semasa insiden Isnin dan bahawa Pasukan Pertahanan Israel (IDF) melindungi penyerang itu sebaliknya.

Tsav 9 adalah kumpulan yang telah mengambil ikrar untuk menghalang semua bantuan ke Gaza sementara mana-mana tebusan Israel masih berada di tangan Hamas, organisasi militan Palestin yang mengambil lebih 200 tahanan semasa serangan Oktober 7 tahun lepas.

Polis Israel berkata bahawa ia sedang menyiasat serangan konvoi itu dan telah menahan “beberapa suspek.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.